Udruga slijepih Varaždinske županije obilježava Međunarodni dan bijelog štapa Foto: Udruga slijepih Varaždinske županije

Udruga slijepih Varaždinske županije obilježava Međunarodni dan bijelog štapa

I.D./Varaždinske vijesti | 15.10.2017. u 09:03h | Objavljeno u Društvo

Povodom Međunarodnog dana bijelog štapa, koji se obilježava 15. listopada, Udruga slijepih Varaždinske županije sudjelovat će na javnoj tribini Hrvatskog saveza slijepih, koja će se održati u ponedjeljak 16. listopada u prostorijama Hrvatskog saveza slijepih u Zagrebu.

Tema javne tribine bit će unapređenje statusa slijepih osoba vezano uz tri teme: Inkluzivni doplatak - zašto je potreban; Udruge slijepih - što nam znače; te Obrazovanje - osnova pismenosti slijepih je Brailleovo pismo.

Iz Udruge slijepih Varaždinske županije ujedno podsjećaju na aktivnosti koje provode tijekom godine, a među njima je i trogodišnji program Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku pod nazivom "Živjeti život kao SAN – samostalno, aktivno, neovisno", koji se provodi u Varaždinskoj i Požeško-slavonskoj županiji. Partneri u programu su Udruga slijepih Grada Požege i Požeško-slavonske županije, Grad Varaždin, Grad Požega, Centar za socijalnu skrb Varaždin – Podružnica Obiteljski centar te Centar za socijalnu skrb Požega – Podružnica Obiteljski centar.

Program je usmjeren na stvaranje preduvjeta za bolje socijalno uključivanje slijepih osoba kroz njihovo digitalno opismenjavanje, stjecanje vještina o inovativnim socijalnim uslugama i stjecanje znanja kroz rehabilitacijske sadržaje te rekreacijske i kulturne aktivnosti usmjerene na povezivanje slijepih osoba s lokalnom zajednicom.

Razdoblje provedbe programa je 36 mjeseci, a u prvoj godini provedbe koja je počela 1. lipnja 2017. uključene su sljedeće aktivnosti: informativne radionice za slijepe osobe u Varaždinskoj i Požeško-slavonskoj županiji te trening eholokacije - inovativne socijalne usluge za slijepe u Varaždinskoj i Požeško-slavonskoj županiji; uključivanje slijepih osoba u život zajednice kroz sudjelovanje u javnim događanjima i obilježavanju značajnih datuma u lokalnoj zajednici (Špancirfest i Advent u Varaždinu te Zlatne žice Slavonije i Advent u Požegi); osnivanje Rekreativnog kluba za slijepe i članove njihovih obitelji u Varaždinu i u Požegi te nabava dva tandem bicikla, osnivanje Kulturnog kluba za slijepe i članove njihovih obitelji u Varaždinu i u Požegi u okviru kojih su predviđeni posjeti muzejima, kinima, kazalištima i koncertima u lokalnoj zajednici te radionice biblioterapije.

Program  financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u iznosu od 200.000 kuna za prvu godinu provedbe.