Učenici topličke škole učili kako postupiti u slučaju izbijanja požara

J.Š./Varaždinske vijesti | 7.6.2019. u 08:04h | Objavljeno u Društvo

Dugotrajno zvono označilo je početak vježbe evakuacije iz topličke Osnovne škole Antuna i Ivana Kukuljevića zbog "eksplozije" i izbijanja "požara" u kotlovnici. Svi su učenici s učiteljima uspješno, prema Planu evakuacije, izišli na livadu ispred škole, izvan zone opasnosti od povrede i požara, a pridružilo im se tehničko i administrativno osoblje.

20190604_111303.jpg

Dim je uočila spremačica, javila ravnateljici koja je odmah zapovjedila da se zvonom alarmiraju učenici i djelatnici škole. Novonastala situacija dojavila se Vatrogasnom operativnom centru Varaždin na broj 193. Operativni centar Varaždin poslao je dojavu operativnim članovima DVD-a Varaždinske Toplice.

20190604_112505.jpg

Iako nije bilo pravog požara, već se radilo o vježbi, ubrzo su na poziv stigli operativni članovi vatrogasne postrojbe pod vodstvom zapovjednika DVD -a "Varaždinske Toplice". Vatrogasna postrojba došla je na mjesto intervencije te pristupila pretraživanju za spašavanje ozlijeđenih koji predstavlja prvi korak prilikom dolaska na intervenciju, a ujedno i gašenju požara. Jedna grupa krenula je u spašavanje ugroženog radnika s dimnjaka kotlovnice pomoću autoljestvi. Preostali vatrogasci rasporedili su se za pomoć pri gašenju i na štićenje okolnih objekata i raslinja uz objekte. Izvela se i vježba spašavanja lakše ozlijeđenih osoba unutarnjom navalom, a voditelj intervencije isključio je struju i plin kako bi osigurao vatrogasce od novih i mogućih opasnosti: eksplozije, trovanja, strujnog udara...

U drugom dijelu aktivnosti vatrogasci su izvršili demonstraciju gašenja početnih požara aparatima za suho gašenje, gašenje razbuktale vatre pjenom i vodom. Također, prezentiratirali su učenicima gašenje otvorenog plamena pomoću «S» aparata, dobivanjem pjene pomoću brentača, kao i dobivanjem pjene pomoću posebnih mlaznica.

Cilj je te preznetacije upoznati i naučiti rukovati učitelje i djecu s radom aparata za početno gašenje požara. Veliko je veselje među učenicima nižih razreda izazvala vježba s brentačama jer su sami naučili kako rukovati njima. Viši su razredi gasili vatru pomoću vatrogasnih aparata, a pridružili su im se i učitelji. Oduševljenje nisu mogli sakriti ni učenici osmih razreda koji su na kraju dobili priliku dodatno razgledati vatrogasna vozila i opremu te voziti se u košari autoljestve. Nakon završetka vježbe zapovjednik intervencije postrojio je interventnu jedinicu i predao izvješće ravnateljici o izvršenoj intervenciji gašenja požara i spašavanja ozlijeđenih.

20190604_111423.jpg

20190604_110726.jpg