U Varaždinu obilježen završetak projekta "Sadašnjost temeljena na prošlosti" Foto: Krešimir Đurić

U Varaždinu obilježen završetak projekta "Sadašnjost temeljena na prošlosti"

| 13.10.2017. u 15:23h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

U varaždinskom kinu Gaj u četvrtak, 12. listopada, održano je završno događanje u sklopu projekta “Sadašnjost temeljena na prošlosti - Present based on past”. Riječ je o projektu iz programa Europa za građane, financiranom sredstvima Europske unije, u kojem je jedan od partnera bilo i Pučko otvoreno učilište Varaždin, uz Ljudsku univerzu Ptuj i Ljudsku univerzu Ormož.

Veze Ptuja, Ormoža i Varaždina

- U ovom projektu radimo na umrežavanju tri grada na Dravi - Ptuja, Ormoža i Varaždina. Pričanjem priča iz naše povijesti pokušavamo se dodatno povezati, ali i dati dodatnu vrijednost našoj turističkoj ponudi. Pučka učilišta iz Ptuja, Ormoža i Varaždina organizirala su radionice na kojima su mentori pričali priče koje su prikupili u svom kraju, uz sudjelovanje građana i mnogih institucija - pojasnila je Lana Velimirović Vukalović, ravnateljica POU-a Varaždin.

POU_varazdin_-_projekt_-_europa_za_gradjane_05.JPG

Nizom zanimljivih, životno-povijesnih priča, koje su se dogodile u partnerskim gradovima, otkrivalo se što je to stanovnike tri grada na Dravi u prošlosti povezivalo kao građane Habsburške monarhije, bivše Jugoslavije te danas Europske unije. Usto, cilj projekta bilo je i obnavljanje starih i stvaranje novih prijateljstava, kao i uspostava dobre suradnje s partnerskim organizacijama.

POU Varaždin je tako, uz pomoć mentora Suzane Bernat i Branimira Šurbeka, prikupilo pet priča iz povijesti i organiziralo radionice na kojima su te priče ispričane, uz sudjelovanje učenika Prve gimnazije Varaždin.

- Moram reći da možda i premalo znamo o našoj lokalnoj povijesti. To se vidjelo i po oduševljenju gimnazijalaca, koji su sudjelovali u našoj radionici i koji su rekli da bi željeli još više znati o našoj povijesti. Zato smatram da ovaj projekt svakako treba nastaviti, a već postoje i dogovori za daljnju suradnju - istaknula je Lana Velimirović Vukalović.

POU_varazdin_-_projekt_-_europa_za_gradjane_06.JPG

Obostrano razumijevanje

Završno događanje okupilo je oko 230 sudionika, od čega je njih 150 došlo iz Ptuja i Ormoža. Osim predstavnika različitih institucija, u Varaždin su došli i građani koji su pokazali interes za ovu temu. Svaki je projektni partner predstavio po dvije priče koje su odabrali sudionici radionice, a u programu završnog događanja sudjelovali su i učenici Prve gimnazije Varaždin, koji su odabrane priče dočarali scenskim prikazom, te učenici Glazbene škole Varaždin.

Ravnateljica LU Ptuj Mojca Volk naglasila je da su međunarodni projekti za njih vrlo važni, kao i da ih posebno vesele projekti u kojima surađuju sa susjednom Hrvatskom.

POU_varazdin_-_projekt_-_europa_za_gradjane_07.JPG

- S Varaždincima smo se uvijek dobro razumjeli i surađivali, tako da nas veseli ovaj posjet Varaždinu u kojem se već osjećamo gotovo kao kod kuće. Cilj nam je doznati više o našoj bližoj i daljnjoj povijesti, što nam je bilo zajedničko, a što drugačije, te da na temelju te povijesti i naučimo nešto novo kako bi nam u budućnosti bilo bolje - rekla je M. Volk.

Zajednička prošlost - zajednička budućnost

S njom se složila i ravnateljica LU Ormož Viki Ivanuša.

POU_varazdin_-_projekt_-_europa_za_gradjane_08.JPG

- Ovaj projekt je prekrasna prilika da bolje upoznamo sebe i svoje susjede. Mislim da je važno da se prije povezivanja s dalekim državama povežemo s onima koji su nam najbliže i s kojima možemo zajedno graditi bolju budućnost za čitavu regiju. Naša tri grada na Dravi imaju zajedničku povijest i puno je povijesnih ličnosti i priča koje nas povezuju. Mislim da nas nakon zajedničke povijesti čeka i zajednička budućnost - naglasila je V. Ivanuša.

Okupljenima se obratila i zamjenica varaždinskog gradonačelnika Sandra Malenica, istaknuvši važnost ovakvih projekata.

- Puno je velikih projekata u kojima se priča o milijunima kuna i koji unapređuju kvalitetu životu u zajednici, no ne smijemo zaboraviti na ovakve male, “soft” projekte iz programa “Europa za građane”. Ptuj, Ormož i Varaždin su blizu, imali smo zajedničku povijest, imamo zajedničku sadašnjost, a definitivno imamo i zajedničku budućnost. Nekoliko nas je puta posjetio mađarski veleposlanik, posjetila nas je i slovenska veleposlanica, i s njima dogovaramo neke zanimljive projekte uglavnom vezane uz turizam - rekla je S. Malenica.

Prije povratka u Sloveniju, sudionici su uz pratnju vodiča razgledali Varaždin i njegove znamenitosti.

POU_varazdin_-_projekt_-_europa_za_gradjane_01.JPG

POU_varazdin_-_projekt_-_europa_za_gradjane_02.JPG

POU_varazdin_-_projekt_-_europa_za_gradjane_03.JPG

POU_varazdin_-_projekt_-_europa_za_gradjane_04.JPG

POU_varazdin_-_projekt_-_europa_za_gradjane_09.JPG

POU_varazdin_-_projekt_-_europa_za_gradjane_10.JPG