U Varaždinskim Toplicama održan 10. Hrvatski simpozij oboljelih od multiple skleroze

V.V. | 16.10.2017. u 16:55h | Objavljeno u Društvo

U Varaždinskim Toplicama je od 13. do 15. listopada održan 10. Hrvatski simpozij oboljelih od multiple skleroze u organizaciji Saveza društava multiple skleroze Hrvatske. U Kongresnoj dvorani hotela Minerva okupilo se više od 250 članova društava multiple skleroza iz cijele Hrvatske.

10. jubilarni simpozij oboljelih od multiple skleroze održan je na temu „Multipla skleroza, bolest s tisuću lica – razmjenom informacija do zdravlja“. Skup je održan pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, a njezin izaslanik bio je Damir Poljak, zamjenik ravnatelja Opće bolnice Varaždin.

- Multipla skleroza je bolest koja ima tisuću lica, svako lice treba otkriti i s njim živjeti. Kvalitetu života koja je izuzetno narušena i na fizičkom i na psihičkom i na socijalnom polju u funkcioniranju pojedinca i njegove obitelji potrebno je prepoznati i postići ravnotežu da kvaliteta života bude što bolja - rekao je Poljak.

Predsjednica Saveza društava multiple skleroze Hrvatske Branka Lukić naglasila je, iako je prošla godina dana od simpozija na kojem su istaknuli da osobe s multiplom sklerozom nemaju ravnomjerno dostupne tretmane liječenja i rehabilitacije u odnosu na ostale skupine osoba s invaliditetom, da se ništa značajno nije promijenilo na što su upozorili i kroz kampanju „Je li liječenje MS-a i dalje lutrija?“ u povodu Nacionalnog dana multiple skleroze.

- Poruka je da se lijekovi uvrste u početnu fazu liječenja, a ne kada već bude kasno. Na samom početku kada je multipla skleroza dijagnosticirana treba primijeniti lijekove. Kampanja je krenula. Idemo prema tome da se zakon mora mijenjati jer diskriminacije u liječenju ne smije biti. Svi imamo pravo na liječenje pa tako i oboljeli od multiple skleroze - poručila je Lukić.

Društva mutiple skleroze u Hrvatskoj djeluju 38 godina i okupljaju više od 2800 članova. Savez društava njeguje izuzetno kvalitetnu suradnju sa Specijalnom bolnicom za medicinsku rehabilitaciju u Varaždinskim Toplicama i hotelom Minerva koji je prilagođen potrebama oboljelih od multiple skleroze.

- Specijalna bolnica s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje ima ugovoreno deset kreveta za pacijente koji boluju od multiple skleroze. Bolnica ima puno iskustva u liječenju te vrste bolesti i surađuje s udrugama koje djeluju na području preventive i liječenja - kazao je ravnatelj Specijalne bolnice Damir Mihalić naglasivši da je ponovni dolazak Saveza društava multiple skleroze u Varaždinske Toplice prilika da se i jedna i druga strana upoznaju s novostima na tom području te zajedno učine pozitivan iskorak u odnosu prema bolesnicima.

Na otvorenju 10. Hrvatskog simpozija oboljelih od multiple skleroze u Varaždinskim Toplicama bile su i saborske zastupnice Ljubica Lukačić i Ines Strenja Linić, zamjenica pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Mira Pekač Knežević te zamjenik gradonačelnice Varaždinskih Toplica Ivica Čičak.

Označeno u