U tijeku zadnje pripreme: Veliki spektakl na varaždinskom nebu idućeg vikenda

J.Š./Varaždinske vijesti | 12.7.2018. u 19:20h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

- Većina organizacijskih i pripremnih radnji vezanih uz ovogodišnji CIAV (Croatian International Air Show Varaždin), koji će biti održan 21. i 22. srpnja na varaždinskom aerodromu, već su završene. Varaždin će tako biti domaćin najveće i najatraktivnije zrakoplovne priredbe u ovom dijelu Europe. U programu će nastupiti više od pedeset letjelica iz 11 zemalja svijeta, a program ovog dvodnevnog spektakla na varaždinskom nebu bit će vrlo dinamičan, tako da će publika na našem aeromitingu doista moći uživati u uzbudljivom, spektakularnom programu - istaknuo je danas Robert Mišak, nositelj projekta CIAV 2018., na konferenciji za novinare u varaždinskoj Gradskoj vijećnici.

Simulacija zračnih borbi

Uz atraktivni program u zraku, u kojem će sudjelovati nadzvučni borbeni zrakoplovi - F/A - 18B Hornet Španjolskog ratnog zrakoplovstva, Eurofighter Typhoon Kraljevskih zračnih snaga Velike Britanije, F-16 Fighting Falcon Ratnog zrakoplovstva Sjedinjenih Američkih Država, SAAB JAS-39 Gripen Ratnog zrakoplovstva Republike Mađarske, te MIG-ovi 21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, publika će ove godine moći uživati i u spektakularnom programu akrobatskih grupa - Krila Oluje i Orlik iz Poljske, vratolomijama poznatih zračnih asova - Petra Podlunšeka i Branimira Ambrekovića, simulacijama zračnih borbi, te uzbudljivim vježbama presretanja i padobranskim desantima.

Aerodrom će za posjetitelje u subotu i nedjelju biti otvoren već od 8 sati, pa će posjetitelji ove zrakoplovne priredbe, do 11 sati, moći razgledati zrakoplove na stajanci varaždinskog aerodroma. Ministarstvo obrane i ove će godine na aerodromu postaviti i simulator letenja na MIG-u 21. Na konferenciji je istaknuto kako je organizator osigurao dovoljan broj parkirnih mjesta uz varaždinski aerodrom.

- Parkiralište će biti besplatno, a molimo sve posjetitelje koji će na miting doći automobilima da se pridržavaju uputa djelatnika prometne policije koji će regulirati promet u blizini aerodroma. Koristimo ovu prigodu da zahvalimo svim gradskim komunalnim službama koji su nam pomogli u pripremama za ovogodišnji miting, tvrtkama Parkovi, Čistoća i Varaždinska tržnica. Želimo posebno zahvaliti i Ministarstvu obrane te Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu, suorganizatorima CIAV-a. Zahvaljujući toj suradnji naš je miting ove godine dobio sasvim novu dimenziju kvalitete i dinamičnosti. Posebno zahvaljujemo i pokroviteljima te sponzorima koji su prepoznali visoku kvalitetu ove međunarodne zračne priredbe - istaknuli su na konferenciji dopredsjednik Aerokluba Varaždin Damir Štuhec i predsjednik Branko Komar.

O turističkom potencijalu međunarodnog aeromitinga u Varaždinu na konferenciji je govorio Robert Vugrin, zamjenik župana Varaždinske županije.

- Varaždinski aeromiting je vrlo zahtjevan projekt, stoga čestitam organizatorima iz Aerokluba Varaždin na uspješno obavljenim pripremama za ovogodišnji CIAV. Ovaj međunarodni aeromiting je odlična promocija Varaždina i Varaždinske županije, koji značajno obogaćuje ponudu kontinentalnog turizma tijekom ljetnih mjeseci - naglasio je dožupan Vugrin i pozvao žitelje Varaždinske županije da sljedeće subote i nedjelje uživaju u programu ove letačke priredbe.

Ulaznice po 35 kuna

O značaju ove međunarodne priredbe govorio je na konferenciji i zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar, koji je posebno ukazao na dugu zrakoplovnu tradiciju u gradu Varaždinu te je podsjetio da će na ovogodišnjem aeromitingu biti obilježena i 50. obljetnica varaždinskog aerodroma.

- Grad Varaždin i gradska komunalna poduzeća i ove su godine financijski podržale ovu međunarodnu priredbu te pružili potrebnu logističku podršku u pripremi varaždinskog aeromitinga, koji će biti najatraktivnija zrakoplovna priredba u ovom dijelu Europe. Očekujemo veliki broj posjetitelja iz Hrvatske, ali i iz okolnih zemalja, pa čak i iz Singapura. Pozivam Varaždinke i Varaždince da dođu na aeromiting i da uživaju u spektaklu na varaždinskom nebu - poručio je zamjenik varaždinskog gradonačelnika.

Ulaznice je u pretprodaji moguće kupiti putem sustava Eventim, po cijeni od 35 kuna, dok će u dane mitinga ulaznica stajati 45 kuna, no djeca do 15 godina starosti neće plaćati ulaznicu.

Ovogodišnji CIAV bit će održan pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, te pod pokroviteljstvom Ministarstva obrane, Ministarstva turizma te Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Organizatori su posebno zahvalili i sponzorima priredbe - Gradu Varaždinu, gradskim tvrtkama, Croatia osiguranju, tvrtki Auto Zubak Varaždin, Varaždinskoj županiji te gradskoj i županijskoj turističkoj zajednici.

Označeno u