U subotu se rekordna 184 uzorka bučinih ulja natječu za titulu šampiona

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
U subotu se rekordna 184 uzorka bučinih ulja natječu za titulu šampiona Foto: VV arhiva / ilustracija

U subotu 25. svibnja u Županijskoj palači (Franjevački trg 7, Varaždin) održat će se 2. Međunarodna izložba bučinih ulja Alpe–Adria i 9. Izložba bučinih ulja sjeverozapadne Hrvatske.

Varaždinska županija sa Savezom Alpe – Adria organizira Međunarodnu izložbu, dok Izložbu bučinih ulja sjeverozapadne Hrvatske organizira zajedno s Međimurskom, Krapinsko-zagorskom i Zagrebačkom županijom te Gradom Zagrebom. Proizvođači iz četiriju država, Hrvatske, Slovenije, Austrije i Mađarske, prijavili su rekordna 184 uzorka bučinih ulja koja se natječu za titulu šampiona i nagradu od 15.000 kuna.

Otvorenje Izložbe je u 10 sati, nakon čega slijedi predavanje te izlaganje Ocjenjivačke komisije, a vrhunac će biti u 11.30 sati kada će biti proglašena najbolja ulja te dodijeljene diplome i priznanja. U 12 sati će svi zainteresirani moći probati i usporediti sva bučina ulja pristigla na izložbe.

Već od 9 sati ispred Županijske palače počinje program za posjetitelje, koji će na više od 20 izložbeno-prodajnih štandova moći kupiti ulje i druge proizvode. Četvorica vrhunskih kuhara - Damir Crleni, Marin Pozder, Marin Sambolek i Ivan Tomas - priredit će kulinarski show "Varaždinsko bučino ulje". Zanimljiv program priređuje i Udruga Hajdina, a Dječji vrtić Zeko radionicu na temu Bučina koštica.

PROGRAM

Županijska palača, Franjevački trg 7, Varaždin

10.00 - Otvorenje Izložbe
10.20 – Predavanje - dr. sc. Sandra Balbino, Prehrambeno biotehnološki fakultet
11.00 - Interpretacija rezultata ocjenjivanja – Bioinstitut d.o.o. Čakovec
11.30 - Proglašenje najboljih ulja, dodjela diploma i priznanja
12.00 - Degustacija bučinog ulja

POPRATNI SADRŽAJ

Od 9 sati:
- izložbeno-prodajni štandovi ispred Županijske palače
- Kulinarski show: Damir Crleni - predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza; Marin Pozder - restoran Bedem, Varaždin; Marin Sambolek - restoran hotela Turist; Ivan Tomas - restoran Fontana Crnković
- Udruga Hajdina: prezentacija pripreme Kučanskog koščićjaka i drugih jela od hajdine, kuhanje ulja na starinski način, prezentacija izrade koščičjaka "uživo", heklanje i vezenje motiva tikve na licu mjesta
- Dječji Vrtić Zeko: radionica na temu Bučina koštica

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.