U sklopu europskog projekta članovi ludbreških udruga posjetili Sremske Karlovce Foto: Grad Ludbreg

U sklopu europskog projekta članovi ludbreških udruga posjetili Sremske Karlovce

Varaždinske vijesti | 1.12.2018. u 19:56h | Objavljeno u Društvo

Predstavnici više ludbreških udruga gostovali su 24. i 25. studenog u Sremskim Karlovcima. Nastavak je to nedavno završenog projekta „United in Culture in EU“ koji financira Europska unija.

Riječ je o projektu koji je provelo Kulturno-umjetničko društvo „Anka Ošpuh“ u sklopu programa „Europa za građane“, a ovo je bio uzvratni posjet jednom od partnera na projektu, udruzi „Dunav 1245“. Ideja je bila povezati i druge interesne udruge za daljnju suradnju i razmjenu iskustava te upoznavanje s novim predstojećim EU projektima koje planiraju provoditi udruge i lokalne samouprave.

Uz predstavnike KUD-a, u delegaciji su kao najbrojniji bili članovi udruga „Trsek“ i „Ludbreška vinska cesta“ koji su razmjenili iskustva s vinarima Sremskih Karlovaca, glavnog središta ovog značajnog vinorodnog područja. Svi sudionici su ovom prilikom posjetili vinarije s drugom tradicijom, „Bajilo“ i „Kiš“, razgledali kulturne znamenitosti Sremskih Karlovaca, između ostalog i rimokatoličku crkvu Svetog trojstva u centru grada, te Kapelu Gospe od Mira, na brdu gdje je 1699. godine za okruglim stolom diplomatski završen šesnaestgodišnji Bečki rat protiv Turaka. Na sastancima sa srodnim udrugama bile su i udruge ludbreških antifašista, predstavnici srpske nacionalne manjine, te „Narcisa“ i „Žene iz centra svijeta“.

ludbreg_sremski_karlovci_2.JPG

Označeno u