Tko su hrvatski korisnici Facebooka?

| 4.12.2016. u 09:55h | Objavljeno u Društvo

Ako nisi na Facebooku, kao da i ne postojiš, poznata je suvremena krilatica. Uistinu, oglašavanje putem Facebooka postala je vodeća maksima čak i za većinu tvrtki, a poznavanje vlastitog tržišta i ciljne skupine prvi je korak u uspostavljanju i implementaciji uspješne marketinške strategije.

Broj aktivnih korisnika Facebooka u 2016. godini procjenjuje se na oko 1,8 milijardi ljudi (prema portalu Statista), što čini ogromno i diverzificirano tržište za sve oglašavače, a učinkovit sustav targetiranja i praćenja kampanja omogućio je tvrtkama uspješno korištenje Facebookovih alata za oglašavanje svojih proizvoda ili usluga.

Vodeći se tom filozofijom, "Arbona" digitalna marketinška agencija iz Varaždina analizirala je strukturu prosječnog korisnika Facebooka u Hrvatskoj te isto prikazala u obliku infografike.

Pomoću Facebook targeting opcije pokazalo se da je ukupan broj aktivnih korisnika Facebooka u Hrvatskoj iznosi približno 1.900.000 korisnika te da je odnos žena i muškaraca približno jednak, pri čemu oko 900.000 otpada na osobe ženskog spola, a 930.000 na korisnike muškog spola.

Najviše aktivnih korisnika Facebooka (gotovo 60%) u Hrvatskoj pripada dobnoj skupini od 13 do 24 godine, a najmanje je onih korisnika (samo 8%) koji su stariji od 55 godina.

Kada se promatra distribucija aktivnih korisnika Facebooka u Hrvatskoj prema županijama, situacija je prilično jasna. Najviše korisnika svakako dolazi iz Grada Zagreba, njih 680.000, a slijede ga Splitsko-dalmatinska županija (190.000 korisnika), Primorsko-goranska te Osječko-baranjska županija sa 130.000 aktivnih korisnika Facebooka.

Županija s najmanje korisnika je Ličko-senjska u kojoj samo 12.000 osoba aktivno koristi društvenu mrežu Facebook.