"Tin Ujević" Josipa Tomaića najbolji na 5. Hrvatskom festivalu kiparenja motornom pilom

vv / DŠR Salinovec | 19.6.2019. u 15:37h | Objavljeno u Društvo

Skulpturi „Tin Ujević“ kipara Josipa Tomaića pripalo je prvo, skulpturi „Iguana“ kipara Željka Ilića drugo, a skulpturi „Oltar“ kipara Danijela Bede treće mjesto na 5. hrvatskom festivalu kiparenja motornom pilom koji je održan 15. i 16. lipnja u parku stare škole Salinovec u organizaciji salinovečkog Društva za športsku rekreaciju Salinovec, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Grada Ivanca.

Na ovom, jedinstvenom u nas događaju bile su pokazane vještine natjecatelja u rezbarenju drveta, a biran je i najbolji kipar glavne skulpture od strane stručnog žirija kojeg su činili akademski kipar Valdimir Gašparić, akademski kipar Krešimir Rod i akademski grafičar Josip Baće. Kao i žiri, i publika je proglasila najboljom skulpturu „Tin Ujević“ kipara Josipa Tomaića.

Na Festival, koji je otvorio gradonačelnik grada Ivanca Milorad Batinić, dipl. ing. šumarstva, svoje umijeće kiparenja motornom pilom prezentiralo su natjecatelji iz Slovačke, Slovenije, Mađarske i Hrvatske, i to Matija Vavdi, Solčava (Slovenija),  Matija Cigljar, Solčava (Slovenija),  Petr Bastl (Slovenija),  Pavol Hajduk (Slovačka),  Lubomir Fajer (Slovačka),  Roman Shoculak (Sovačka),  Danijel Bede (Mađarska), Ivan Trupković, Sirač, Franjo Butković, Sirač, Zoran Sestrić, Sirač,  Kruno Posavec, Podravske Sesvete, Josip Tomaić, Krasno i Željko Ilić, Klanjec.

U nedjelju je održana disciplina Speedcarving u kojoj se natjecateljima dalo maksimalno 40 minuta za izradu skulpture. U toj disciplini najvještijim prema sudu stručnog žirija pokazao Željko Ilić sa skulpturom „Pas“.

- Za dašak tradicije zaduženi su i ove godine bili članovi KUD-a Salinovec, koji su predstavili tradicionalne plesove i nošnju svog kraja, te njihovi gosti u sklopu folklorne večeri, veli Kruno Lepoglavec, predsjednik Organizacijskog odbora, dodajući da se za najmlađe, kroz razne radionice, pobrinula javna ustanova „Pećinski park Grabovača“.

Procjena je organizatora da je broj posjetitelja ostao na istoj razini kao i prošlih godine.

Ako ste kojim slučajem propustili posjetiti festival ove godine to možete lako popraviti sljedeće godine na već tradicionalnom 6. hrvatskom festivalu kiparenja motornom pilom, napominje Lepoglavec.