Svjetsko istraživanje o pušenju: U Hrvatskoj puši 47 posto učenika

VV | 2.6.2017. u 12:02h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Povodom Svjetskog dana nepušenja, Hrvatski zavod za javno zdravstvo predstavio je rezultate o uporabi duhana kod mladih u Hrvatskoj. Istraživanje je bilo provedeno 2016. godine na svjetskoj razini.

U Hrvatskoj je u sklopu ovog istraživanja 2016. godine popunjeno 3250 upitnika u 50 škola. U anketi je ukupno sudjelovalo 3250 učenika, od kojih je 2991 bilo u dobi od 13 do 15 godina.

Upitnik se sastojao od 76 pitanja i obuhvaćao je teme uporabe duhana (duhana za pušenje i bezdimnog duhana), prestanak pušenja, pasivno pušenje (SHS), duhanski i antiduhanski mediji i oglašavanje, pristupačnost i dostupnost duhanskih proizvoda, kao i znanja i stavove u vezi uporabe duhana.

U trenutku popunjavanja ankete, bilo kakav oblik duhanskog proizvoda pušilo je ukupno 47,2 posto učenika, s time da je 17,5 posto učenika koji nikada nisu koristili duhanske proizvode, izjavilo da bi mogli početi pušiti u budućnosti.

Mišljenje da učenici koji puše imaju više prijatelja još uvijek misli 27 posto učenika, dok njih 21,3 posto smatra da su učenici koji puše privlačniji od onih koji ne puše.

Zabrinjavajući podatak je, da unatoč zabrani prodaje duhanskih proizvoda osobama mlađim od 18 godina, 61,8 posto ispitanika cigarete kupuje u dućanu, s time da njih 56,9 posto zbog svoje dobi u tome nije bilo spriječeno.

Jednako tako, premda je u Hrvatskoj zabranjeno reklamiranje i sponzoriranje duhanskih proizvoda, 34,5 posto je primijetilo reklame za duhan ili promocije na prodajnim mjestima, a 68,3 posto da su u istom razdoblju primijetili nekoga tko koristi duhanski proizvod na televiziji, videozapisima ili filmovima.

U pogledu duhanskog dima iz okoliša, 82,8 posto preferiraju zabranu pušenja u zatvorenim javnim mjestima, a 67,3 posto ih misli da je dim od drugih štetan i za njih. Što se tiče privatnog života, 53,9 posto učenika je odgovorilo da im jedan ili više roditelja puši.

Uporaba duhana vodeći je uzrok preventabilnih smrti na svijetu, a Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) duhanu pripisuje gotovo šest milijuna smrti godišnje. Očekuje se da će se do 2030. godine taj broj povećati na više od osam milijuna smrti godišnje. Većina ljudi duhan počne konzumirati prije dobi od 18 godina.