Svjetski dan Alzeheimerove bolesti: Rano otkrivanje ključno za očuvanje kvalitete života oboljelih

| 21.9.2017. u 20:21h | Objavljeno u Društvo

Rujan je svjetski mjesec Alzeheimerove bolesti, čiji dan se obilježava 21. rujna. Tom je prilikom danas u Županijskoj palači održan gerontološki javnozdravstveni simpozij kojeg su organizirali Referentni centar za gerontologiju Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske i Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije.

- U Varaždinskoj županiji imamo dobro organizirane različite oblike zdravstvene njege za gerijatrijske bolesnike, no ono što nam nedostaje jest preventivna zdravstvena zaštita osoba starije životne dobi. Želja nam je u narednom periodu oformiti specijalizirani gerontološki tim koji će se baviti planiranjem preventivne zdravstvene zaštite - rekla je dr.med. Irena Stipešević Rakamarić iz Zavoda za javno zdravstvo.

Dodala je kako je Varaždinska županije statistički gledano u depopulacijskoj fazi. Ukupan broj stanovništva se smanjuje, a broj stanovništva starijeg od 65 godina se progresivno povećava.
- Na posljednjem popisu stanovništva imali smo nešto više od 29 tisuća osoba starijih od 65 godina. Prema procjenama, deset je posto prevalencije Alzeheimerove demencije u dobi starijoj od 65 što nas dovodi do kakvih 3 tisuće osoba kojima je potrebna naša preventivna zdravstvena zaštita odnosno rano otkrivanje - navodi Irena Stipešević Rakamarić, objašnjavajući da što se ranije bolest otkrije, to se ranije može početi liječiti čime se počne usporavati progresija bolesti ali i očuvanje kvalitete života.

Važnost ranog otkrivanja bolesti istaknula je i dr.sc. Marija Kušan Jukić, dr.med.
- Rano otkrivanje bolesti je izuzetno važno jer nam omogućava pravovremeno liječenje. Na taj se način bitno utječe na tijek bolesti, uvažava se niz psihičkih simptoma koji se mogu pojavljivati tijekom Alzeheimerove bolesti ali time i obitelj ima vremena pripremiti se na cijelu situaciju. Nažalost, u Hrvatskoj bolest većinom prepoznajemo u kasnijim stadijima - veli dr.sc. Marija Kušan.

Dodala je da su prvi simptomi bolesti slični zaboravljivosti koju smo svi već iskusili u stresnim okolnostima, no ako zaboravljamo neposredne događaje, otežano donosimo odluke, ako sve teže i teže upravljamo financijama te nam dolazi do poteškoća u organizaciji vlastitog života, ti simptomi upućuju da se radi o početku bolesti.

Da se Alzheimerova bolest u Hrvatskoj još uvijek ne dijagnosticira dovoljno govore i podaci da prosječno 9 do 15 posto ljudi starijih od 65 godina ima neki oblik demencije, a Alzeheimerova bolest čini 60 posto toga.

- Zbog toga se očekuje puno više oboljelih ljudi, no onda ih na liječenju bude između 700 i 800 na nivou Hrvatske. To je bolest koja nije prepoznata, koja radi velike probleme - objašnjava prof.dr.sc. Branko Kolarić, dr.med.

Nadodaje kako žene dvostruko više obolijevaju, no s obzirom na to da žene prosječno žive pet godina duže od muškaraca, više njih doživi dob u kojoj je bolest puno češća. Točan uzrok bolesti se ne zna, no ako netko u obitelji ima bolest veći je rizik za oboljevanjem. Neke od bolesti koje češće imaju oboljele osobe su hipertenzija, dijabetes te povišeni lipidi u krvi.

- Preporučamo zdrave stilove života i mentalnu aktivnost od rješavanja križaljki, sozijalizacije pa do učenja jezika u starijoj dobi. Sve što nam mozak drži aktivnim će spriječiti bolest ali i oboljelima značajno odgoditi razvoj bolesti - navodi Kolarić.

Simpoziju je prisustvova i zamjenika župana Varaždinske županije Robert Vugrin.
- Stupanj razvijenosti nekog društva se gleda upravo u načinu kako se društvo ponaša i postupa s svojim najstarijim članovima. Udio stanovništva iznad 65 godina nam je veći nego udio djece između 0-14 godina, što upućuje da se moramo baviti zdravstvenom zaštitom osoba starije dobi. Potrebno je unaprijediti preventivnu zdravstvenu zaštitu - istaknuo je Vugrin.

Na simpoziju je predstavljen i prvi sveučilišni udžbenik o ranom prepoznavanju Alzheimerove bolesti “Alzheimerova bolest i druge demencije - rano otkrivanje i zaštita zdravlja”

- Udžbenik govori o organizacijskim mogućnostima, ukazuje kako prepoznati tu bolest, kako je rano otkriti i kako sustav zdravstva i socijalne skrbi itekako može organizacijski osigurati primjerenu skrb za bolesne, starije osobe - rekla je doc.dr.sc.prim. Spomenka Tomek-Roksandić, jedna od autorica udžbenika.