Svjetski atlas hrane predstavlja belu juhu, trnovečku makovnjaču, varaždinski klipić...

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
Svjetski atlas hrane predstavlja belu juhu, trnovečku makovnjaču, varaždinski klipić... Foto: Tasteatlas.com

Ovih je dana pokrenuta stranica Tasteatlas.com - svjetski atlas hrane koji, kako se navodi, promovira kulturu lokalnog te informira putnike i ljubitelje hrane o tradicionalnim jelima, lokalnim namirnicama i autentičnim restoranima.

Na stranici je predstavljeno više od 9.000 jela, pića i namirnica iz cijelog svijeta, predstavljeni su i preporučeni restorani, a svoje "adute" imaju i Varaždin i Varaždinska županija. Varaždin je predstavljen sa šest jela, a cijela Varaždinska županija s ukupno 12 jela i jednom namirnicom.

Među tradicionalnim jelima Varaždinske županije nabrojani su tako: Varaždinska torta, bela juha, salata Varaždin, Varaždinska pečenka, punjeni fazan Zelendvor, Trnovečka makovnjača, Cvetlinska gibanica, blagdanski božićni kruh Koledo, Varaždinski klipič, varaždinski mlinci, blagdanska pogača luciščak i tropanec, a kao autohtona namirnica navedeno je Varaždinsko zelje.

Tasteatlas_-_What_and_Where_to_Eat_in_Varazdin.jpg

Jela i namirnice ukratko su predstavljeni - navode se područja u kojima se pripremaju, kao i kratki recepti.

Tasteatlas je pokrenuo Matija Babić, osnivač portala Index.hr, a kako se navodi, popis jela i namirnica nije konačan već će se svakodnevno nadopunjavati.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.