Studijskim putovanjem toplički učitelji i djelatnici škole obilježili Svjetski dan učitelja Foto: Krunoslav Hrastić

Studijskim putovanjem toplički učitelji i djelatnici škole obilježili Svjetski dan učitelja

Varaždinske vijesti | 10.10.2018. u 18:10h | Objavljeno u Društvo

Povodom Svjetskog dana učitelja, učitelji i djelatnici topličke Osnovne škole Antuna i Ivana Kukuljevića uputili su se s druge strane gore Kalnik - u Križevce.

Vođeni mišlju da je sramota biti stranac u svome zavičaju svi su pomno slušali vodiča profesora povijesti i geografije Dragu Ilića koji svako putovanje začini zanimljivostima iz povijesti i aktualnostima.

DSCF2587.JPG

- Slušajući glazbu koja je tematikom pratila milovidne pejzaže sjevernih i zapadnih padina Kalnika, došli smo do Gornje Rijeke. U Gornjoj Rijeci nalazi se glasoviti dvorac obitelji Erdödy – nijemi svjedok burne prošlosti kalničkog kraja. Najpoznatija stanovnica dvorca bila je grofica Sidonija Rubido Erdödy, a zanimljiv podatak je da je ona jedina žena koju je Vlaho Bukovac naslikao na zastoru Hrvatskog narodnog kazališta. Na toj slici poznatoj kao “Hrvatski narodni preporod” Sidonija je naslikana u pratnji Ivana Kukuljevića Sakcinskog čije ime ponosno nosi toplička škola - rekla je jedna od sudionica putovanja i učiteljica hrvatskog jezika, Sanja Habek.

DSCF2674.JPG

Nakon razgleda dvorca i perivoja slijedio je nastavak putovanja do kraljevskog i biskupskog grada Križevaca. U gradu štatuta i sjedištu grkokatoličkog biskupa razgledali su grkokatoličku katedralu Presvetog Trojstva i poslušali zanimljivo predavanje časne sestre o grkokatoličkoj vjeri.

Profesor Ilić poveo ih je i u razgled ostalih znamenitosti grada, crkve sv. Marka Križevčanina, crkve sv. Križa u kojoj se nalazi glasovita slika Krvavi sabor križevački i umjetnički vrijedno djelo – oltar sv. Križa koji je prenesen iz zagrebačke katedrale.

DSCF2570.JPG

Ručkom i druženjem uz pjesmu na Seoskom turizmu Rakić završili su ovo studijsko putovanje koje će zasigurno dugo pamtiti po slikovitim pejzažima, znamenitostima Križevaca i dobroj atmosferi u oazi mira na seoskom imanju.

DSCF2574.JPG

DSCF2630.JPG