Stručno vođenje kroz novomarofski dvorac Erdödy: Uz kruščiće "grofice Luise" vratili se u povijest

J.Š./Varaždinske vijesti | 7.6.2018. u 14:49h | Objavljeno u Društvo

Turistička zajednica Grada Novog Marofa u suradnji s novomarofskom bolnicom organizirala je stručno vođenje s naglaskom na Dvorac Erdödy.

- Nakon stručnih obilazaka perivoja parka Erdödy koji je također spomenik parkovne arhitekture ove smo se godine usredotočili na dvorac Erdödy. Iako danas nije u funkciji turizma, važno je podsjećati na njegovu važnost i općenito na svijest da je ovdje "doma" - rekla je Renata Horvatić iz novomarofske Turističke zajednice, dodajući da se radi o kulturnoj baštini i spomeniku kulture.

Inače, predavanje ispred dvorca održala je Mirjana Dučakijević, dugogodišnja muzejska savjetnica i djelatnica Gradskog muzeja Varaždin. Okupljeni su mogli čuti sve o povijesti nastajanja dvorca, arhitekturi, životu u njemu, a potom i mnogo o životu Luise Erdödy, dobrotvorke koja je na mnoge načine pomagala potrebite.

Članovi udruge "Magda i Luisa" pridružili su se ovom događanju pa je tako "grofica Luisa" podijelila kruščiće i nakratko sve posjetitelje vratila u povijest. U predvorju dvorca bila je organizirana mala izložba starih fotografija iz Zavičajne zbirke Gradske knjižnice i čitaonice Novi Marof, ali i iz fundusa same bolnice kojeg je vrijedno stvarala mag.soc. rada Miljenka Šimec zajedno sa svojim suradnicima tokom pripreme za fotomonografiju " Grad prije grada", a koja je izašla povodom 90 godina postojanja bolnice u Novom Marofu. Sve su to aktivnosti koje pridonose promociji kulturne baštine i obogaćivanju kulturne i turističke ponude grada.