Stotine prastarih i oslikanih vozila prošlo Vinicom u sklopu utrke "Carbage run" Foto: Ilustracija

Stotine prastarih i oslikanih vozila prošlo Vinicom u sklopu utrke "Carbage run"

Varaždinske vijesti | 5.7.2018. u 18:30h | Objavljeno u Društvo

Vozili ste se danas poslijepodne kući i možda na cesti primijetili na desetke neobičnih, oslikanih (pra)starih vozila stranih registracijskih oznaka kako trube ili sviraju?

Ako jeste, nemojte se preplašiti. Riječ je o petodnevnoj utrci Carbage run, njenom ljetnom izdanju, u sklopu koje su se vozači iz čitave Europe 1. srpnja uputili na više stotina kilometara dugačak put. Kako stoji na internetskim stranicama spomenute utrke, ruta ide kroz Njemačku, Češku, Slovačku, Mađarsku, Hrvatsku, a završava u Sloveniji u petak, 6. srpnja.

Utrka je neobična po tome što vozači voze (pra)stara vozila pri čemu je uvjet da ne koštaju više od 500 eura i da su stara najmanje 15 godina. Svrha utrke nije brzina već prvenstveno zabava i uzbuđenje, a vozače vodi kroz mjesta za koja uopće nisu čuli. Utrka je, primjerice, danas prolazila Vinicom, Gornjim i Donjim Ladanjem...

Prvo izdanje utrke bilo je prije deset godina u Nizozemskoj sa 64 vozila, a danas se zna okupiti više od 1.000 automobila. Inače, naziv „Carbage“ dolazi od engl. riječi car (auto) i garbage (smeće).

garbage2.jpg

Označeno u