Što sve i gdje vas danas očekuje u sklopu Špancirfesta

J.Š./Varaždinske vijesti | 18.8.2018. u 08:34h | Objavljeno u Društvo

I drugi dan Špancirfesta donosi bogat ulični i glazbeni program za sve ukuse. Što se uličnog programa tiče, a koji se odvija na tri lokacije: Franjevački trg, Korzo i Stančićev trg, on će biti upotpunjen novim sadržajima.

Ulični program

Tako će danas na Franjevačkom trgu od 10 do 10.30 nastupati Moses – The Harmonica Beatboxer. Naime, radi se majstoru i geniju na usnoj harmonici koji će održati ulični glazbeni show prepun melodije i ritmova, koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Nadalje, od 10 do 10.45 na Franjevačkom trgu nastupati će i Cigo One Man Band. On je jedan od najstarijih prijatelja Špancirfesta, predstavlja domaću performersku scenu, a volite li sve što predstavlja ulični program Špancirfesta, Cigu ne smijete zaobići.

Na Franjevačkom moći ćete vidjeti od 10.30 do 11.15 sati i Pan Gottic – Thingamabob. Nagrađivana i na svim kontinentima hvaljena cirkuska skupina PanGottic na ulice Špancirfesta dovodi svoj novi show Thingamabob, riječima teško opisiv spoj akrobacija s lopticama potpomognutim čudesnim napravama koji prati neobičnog izumitelja u nastojanju da stvori savršenu lančanu reakciju. Zabavni, neobični, mladi, nadahnuti PanGottic poznati su po zanimljivim predstavama koje uključuju inovativne naprave i strojeve koje sami izrađuju.

S druge strane, na Korzu će od 11 do 11.50 nastupati La Dinamo – Music on cycles. Radi se o jedinstvenom bendu koji svira vozeći se ili vozi svirajući, ovisi kako gledate, a i svatko se može uključiti i učiniti njihov jedinstveni nastup još unikatnijim.

Uz to, na Korzu će od 10 do 10.40 nastupati i Karcocha & Kumilintu – Parallel Worlds. Intimni, nježni, duhoviti i fascinantni akrobatski show dvoje iznimnih umjetnika koji su proputovali svijet uzduž i poprijeko otkrivši da su umjetnost i smijeh pravi univerzalni jezik koji ljude povezuje gdje god se nalazili, kojim god jezikom govorili i u štogod vjerovali.

Glazbeni program

Od 20 do 21.30 na Korzu će se održati i Noćni mjuzikl. Naime, sasvim je logično da će glazbeni program varaždinskog Špancirfesta, na glavnom varaždinskog trgu otvoriti - Varaždinci. I to ne bilo kakvi nego mladi, talentirani i uspješni varaždinski glazbeni i scenski umjetnici koji su prošle godine oduševili predstavom ‘’Chicago from city of rock and baroque’’, a sad su se okupili kako bi nam darovali “Noć mjuzikla”. Vokalisti Irma Dragičević i Neven Stipčić, plesačice Klara Markotić, Petra Kerhoni, Ida Šoltić, Sara Džaferi, Filipa Zubić te Maja Kućar, koja je show režirala i koreografirala, izvest će poznate točke iz poznatih, kultnih mjuzikala, stvoriti dinamični spoj glazbe, plesa i teatra te donijeti čaroliju Broadwaya i West Enda u srce Varaždina dok će od 21 sat pa do 2 sata u noći na Trgu Miljenka Stančića nastupati Tomo in der Mühlen poznati DJ svjetskog ugleda i uspješan glazbeni producent.

Što se glazbenog programa tiče, subotu će okruniti dva velika koncerta. Naime, u Vili Bedeković će od 21 do 23 sata nastupati istinska diva Josipa Lisac kako bi se publici za jubilarno izdanje najpopularnijeg hrvatskog festivala pružilo najbolje od najboljeg.

Također, od 22 sata pa do ponoći na Starom gradu svirat će S.A.R.S. da još jednom raspjevaju i rasplešu ljubitelje ove festivalske subote.

Dječji program

Drugi dan Špancira donosi i bogat dječji program koji će se odvijati u Parku kreative, a upotpunjen je novim radionicama. Naime,  djeca i mladi važna su publika Špancirfesta i za njih se, bez iznimke, iz godine u godinu pažljivo bira program kojim ih se želi zabaviti, educirati i pomoći im da istraže sve kutke svoje kreativnosti.

Tako će se u Parku kreative, u Habdelićevoj ulici od 10 do 13 sati održati Lutkina kuća. Na radionici Lutkina kuća djeca će svakoga dana čitati jednu priču ili bajku koju će potom oživjeti pomoću samostalno kreiranih maski i lutki na štapu. Sama radionica je interdisciplinarna i povezuje više likovnih tehnika i grana umjetnosti, što na neki način omogućava djeci prikazati na koji način mogu likovno promišljati. Djeci bi se približili pojmovi suvremene umjetnosti poput prostorne instalacije, svjetlosne instalacije, likovno djelovanje u prostoru, korištenje novinskog kolaža i crteža na plohi, kao i izvedba prostornog crteža ili objekta.

Radionica Igre u zraku / 5+ održat će se od 10 do 13 sati, a na kojoj će dijete naučiti kroz igru i ples kako visjeti naglavačke, penjati se i raditi razne figure na tkanini, a sve to pod budnim okom pažljive, spretne i iskusne voditeljice. Sat se sastoji od zagrijavanja tijela, kondicionih igri te učenja vještine penjanja i osnovnih figura, a djeca će istražiti što sve može njihovo tijelo. Proučavat će ravnotežu, koordinaciju, fleksibilnost i snagu kroz zabavne, fokusirane igre i grupne vježbe.

Radionica Glina održat će se od 10 do 13 sati koju je osmislio Nikola Faller, akademski kipar i dugogodišnji suradnik. Radi se o novoj kreativnoj radionici za mladu publiku tijekom koje će djeca upoznati temeljni kiparski materijal - glinu. Pomoću gline djeca će oblikovati trodimenzionalne i plošne oblike i likove, neke glatke, neke teksturirane, i upoznati puni potencijal gline kao likovnog medija.

Također, danas će za djecu nastupati i Klaunica Milica koja će izvesti od 11 do 12 klaunsku predstavu „Milica na putu oko svijeta“. U Park kreative Špancirfesta ona će prostrijeti kućicu koju nosi u koferu, s vama nazdraviti, objedovati, probuditi i razbuditi uspavane vratolomne junake te uz vašu pomoć odrediti svoje iduće odredište.

Od 10 do 13 sati održat će se i radionica pod nazivom KLIKERovi mali dizajneri + #takeover / 8+. Inovativna dječja social networking i dizajnerska ekipa pod vodstvom producenta Dejana Košćaka (VRUM, Kliker platforma) i dizajnerice Nikoline Steković osmislit će dječju online kampanju „preuzimanja“ društvenih mreža Parka kreative/Špancirfesta, točnije Instagrama, Facebooka, odnosno Snapchata i Twittera, prateći na taj način program Parka kreative, ali i cijelog festivala iz perspektive mladog posjetitelja! Osim toga, sudionici će sami izrađivati dizajn materijala koji će se koristiti za online sadržaje kao ģto su to 3D posteri, obrađene fotografije, GIFovi, scenografije i slično.

Program po danima možete pogledati ovdje.

Označeno u