Srijeda u Muzeju: Predavanje Radioteleskop Alma, najveći astronomski projekt na Zemlji Foto: GMV

Srijeda u Muzeju: Predavanje Radioteleskop Alma, najveći astronomski projekt na Zemlji

| 1.4.2019. u 08:18h | Objavljeno u Društvo

U sklopu Srijede u Muzeju, 3. travnja, u palači Herzer (GMV Franjevački trg 10) održava se predavanje pod nazivom Radioteleskop ALMA, na kojemu će o najvećem astronomskom projektu na Zemlji govoriti Roman Brajša.

Radioteleskop ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array, u prijevodu Veliki milimetarski/submilimetarski postav u Atacami) smješten je u pustinji Atacama u sjevernom Čileu, blizu granice s Bolivijom. Radi se o sustavu od 66 radioteleskopa, od kojih svaki ima promjer antene 7 ili 12 metara. Njegov položaj na nadmorskoj visini od oko 5000 metara u Andama, u kombinaciji sa suhom pustinjskom klimom, omogućava prijem radiovalova valnih duljina od nekoliko milimetara i manje. Zbog velikih troškova projekt ALMA zajednički vode znanstvene institucije iz Europe, Sjeverne Amerike i istočne Azije.

Radioteleskop ALMA može promatrati gotovo sve vrste astronomskih objekata, uključujući i Sunce. Na predavanju će se govoriti o tome kako funkcionira Opservatorij ALMA, bit će predstavljeni glavni rezultati dosadašnjeg rada (napose oni vezani uz proučavanje nastanka zvijezda i planeta) te rezultati prvih promatranja Sunca, u čemu je sudjelovao i Romana Brajša, predstojnik Opservatorija Hvar i znanstveni savjetnik na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan. Suorganizator je Astronomsko društvo Varaždin.

alma_2.jpg