Samoniklo bilje: Sami uberite ručak i pokrpajte si kućni budžet Foto: Ilustracija

Samoniklo bilje: Sami uberite ručak i pokrpajte si kućni budžet

| 5.6.2017. u 20:24h | Objavljeno u Društvo

Ako ovih dana idete u prirodu, vrijeme možete iskoristiti i tako da sami uberete svoj - ručak. Naime, svuda oko nas raste jestivo i ljekovito samoniklo bilje, koje čeka da ga uberete. O tome koje samoniklo bilje brati i zašto, razgovarali smo sa Silvijom Kolar Fodor, dugogodišnjom biovrtlartkom, predsjednicom udruge “Biovrt – u skladu s prirodom” te autoricom bloga “U skladu s prirodom”.

Zašto brati samoniklo bilje?

Danas mnoge vrste, koje smatramo korovom, nekad nisu to bile. Tako su npr. portulak i mišjakinja bili cijenjeno povrće u rimsko doba, sedmolist se je uzgajao kao povrće u europskim vrtovima negdje do 17. stoljeća, dok je bijela loboda spasila Europu od gladi nakon drugog svjetskog rata. Danas su sve te biljke smatrane korovima. No, jedina je razlika u svemu tome što više nemamo znanje kako sve samonikle biljke možemo iskoristiti i na našim tanjurima i u našoj kućnoj ljekarni. Znanje i primjena ovakvih biljaka može pokrpati kućni proračun, ali i uvelike doprinijeti našem zdravlju.

Gdje ga možemo brati?

Što se tiče državnih šuma – bilo za komercijalnu berbu, bilo za privatnu upotrebu - potrebno je ishoditi dozvolu za berbu sporednih šumskih proizvoda kod Hrvatskih šuma. Budite savjestan berač/ica i kad krenete u berbu bilo čega uvijek računajte na to da uzmete manji dio sa staništa – morate ostaviti i dio biljki na se nastavi dalje razmnožavati.
Koje bilje se isplati skupljati - i zašto?

Više pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti

Označeno u