Riješite se starih olupina vozila i zaradite

Sponzorirani članak | 3.11.2017. u 18:06h | Objavljeno u Društvo

Jeste li se ikad zapitali što se dogodi s vašim automobilom kada prođe njegov vijek trajanja? Ako jeste, odgovor možete pronaći u varaždinskom i koprivničkom CE-ZA-R-u, Centru za reciklažu u sastavu C.I.O.S. grupe, vodeće regionalne tvrtke za sakupljanje i recikliranje željeznog i čeličnog otpada i ostalih materijala s pretežno metalnom komponentom.

 U Centru za reciklažu sve započinje provjerom dokumentacije automobila – automobil doveze vlasnik ili se iz prirode dovuče olupina. CE-ZA-R besplatno odvozi automobilske olupine, pozivom na besplatni broj 0800 0204 ili online-prijavom na recikliranje. hr. Prosječna starost dovezenih automobila iznosi od 12 do 15 godina, ali ima i starijih te i onih još ispravnih koje nitko više ne želi kupiti ili ne zadovoljavaju ekološke kriterije; poput „jugića“ i slično.

Nakon provjere dokumentacije auto ide na vaganje jer, ovisno o težini, vlasnik dobiva naknadu. Nakon toga se vadi akumulator i predaje ovlaštenim koncesionarima za zbrinjavanje ove posebne kategorije otpada.

Slijedi skidanje katalitičkog kondenzatora na podvožju, koji kontrolira sadržaj ispušnih plinova. S automobila se potom skidaju kotači, s kojih se odvajaju gume, a potom iz automobila treba isisati tekućine – za pranje vjetrobranskog stakla, hlađenje motora, motorno ulje i hidraulična ulja (za servo volan, amortizere, kočnice). Nakon svega ovoga skida se staklo. Oko 30% mase automobila čine nemetalni materijali poput plastike, tkanine, drva i spužve.

Zatim se skidaju velike plastične komponente, od branika do instrument-ploča. Takvo vozilo ulazi u postrojenje za drobljenje lima, tzv. šreder, odnosno mlin-čekićar. U šrederu se metal usitnjava u grumene do 40 centimetara. Taj suvremeni uređaj postoji samo u Zagrebu, stoga se iz ostalih CE-ZA-R-ovih centara u Hrvatskoj automobili dovoze djelomično obrađeni, sprešani prije transporta u „kockice“ radi lakšeg prijevoza.

Na ulazu u šreder opet se rašire da bi ih lakše „probavio“. Za jedan auto deset minuta Dnevno se u jednoj osmosatnoj smjeni reciklira od 30 do 40 automobila, a potrebno je u prosjeku samo desetak minuta kako bi se jedan auto, koji je došao u voznom stanju, potpuno reciklirao. Daljnjom obradom metalnih dijelova ostaci opet mogu postati autodijelovi (npr. autolim), profili za strojogradnju kao što su konstrukcije dizalice i nosači u građevinarstvu, konzerve i drugo.

Sudbina nemetalnih dijelova

Autogume – dio se koristi kao alternativno gorivo u energanama, a dio se mehanički obradi i nastaje opet upotrebljiva guma te ostatak metalne žice koje autoguma sadrži. Od reciklirane gume prave se ležeći policajci i meke podloge na dječjim igralištima.

Tekućine iz automobila – koriste se kao maziva i goriva. Staklo iz automobila – u Hrvatskoj nema interesa, izvozi se u Austriju te služi kao materijal za nasipavanje za podloge u građevinarstvuU centre za reciklažu besplatno se mogu predati sve vrste otpadnih guma vozila, a sve informacije o besplatnom odvozu dostupne su pozivom na besplatni telefon 0800 0204 ili online-prijavom za besplatni odvoz.

Osigurano 95-postotno recikliranje

Nakon izdvajanja opasnih komponenti automobila u kontroliranim uvjetima, kao što su akumulatori, tekućine, maziva i plinski spremnici, koji se zbrinjavaju na ekološki siguran i propisan način, skidaju se i plastični, gumeni i stakleni dijelovi automobila koji se koriste u drugim procesima recikliranja i proizvodnje. Metalne komponente automobila dalje se obrađuju i pretvaraju u sekundarne sirovine, odnosno sekundarni čelik.

Time je postignut stupanj recikliranja otpadnih vozila od oko 75%. Preostalih 25% materijala iz recikliranja vozila, takozvana otpadna frakcija, mješavina je različitih materijala – obojenih metala, nehrđajućeg čelika, kablova, gorivog dijela otpada (tkanine, polimeri, drvo), minerala i inertne frakcije (kamen, beton i zemlja u najsitnijim česticama).

Do nedavno je ova otpadna frakcija završavala na odlagalištima kao neupotrebljiv otpad jer nisu postojale tehnologije za daljnju obradu. Sada se u CE-ZA-R-u proces obrade te frakcije nastavlja finim usitnjavanjem i sortiranjem. Na taj se način iz otpadne frakcije izdvajaju minerali i metali, čime je tim materijalima vraćena uporabna vrijednost za nove proizvodne cikluse...

Predajom auto olupina možete i zaraditi!

Znate li da predavanjem olupine automobila na recikliranje možete zaraditi? Znate li da je odvoz besplatan? Dovoljan je samo jedan telefonski poziv na 0800-0204. Građani cijele Hrvatske za cjelovite auto olupine s urednom dokumentacijom dobivaju od C.I.O.S. grupe veće naknade od onih osiguranih postojećom regulativom.

CE-ZA-R Centar za reciklažu za cjelovita otpadna vozila s urednom dokumentacijom plaća kunu po kilogramu – i za vozila preuzeta na lokaciji posjednika i za vozila dostavljena u CE-ZA-R. Vlasnici neispravnih vozila koja nisu za daljnju upotrebu ili prodaju neće moći odjaviti to vozilo u MUP-u ukoliko ga prethodno nisu predali ovla- štenim koncesionarima.

Označeno u