Recitacijama, plesom i pjesmom korisnici Doma za starije Varaždin obilježili svoj dan

J.Š./Varaždinske vijesti | 7.10.2017. u 09:22h | Objavljeno u Društvo

U Domu za starije i nemoćne održana je proslava povodom obilježavanja Dana starijih i nemoćnih osoba, a svojim gostima korisnici doma pripremili su bogat kulturno-umjetnički program.

Uz zaposlenike doma i ravnatelja Milivoja Kolonića, proslavi su prisustvovali i župan Varaždinske županije Radimir Čačić, zamjenik župana Robert Vugrin, predsjednik Županijske skupštine Alen Runac, gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok te potpredsjednik Upravnog vijeća Doma za starije i nemoćne Miladin Žerajić.

Uvodno se obratio ravnatelj Kolonić koji je pozdravio prisutne goste i korisnike Doma te im zahvalio na okupljanu u ovako velikom broju.

Nakon čestitaka i prigodnog govora gradonačelnika Čehoka, prisutnima se obratio i župan Radimir Čačić. Naveo je kako je Dom za starije i nemoćne prvi njegov veliki projekt, te je ponosan da je upravo taj projekt napravljen po najvišim europskim standardima.

Dom za starije i nemoćne u Varaždinu je Javna ustanova koja trenutno raspolaže s 360 kreveta i to 150 u odjelu pojačane njege, dok je ostatak u stambenom dijelu. No taj kapacitet je daleko premali s obzirom da ima oko 1000 upita za smještaj.

-Prvi potez koji sam napravio kad sam ponovno postao župan je da sam sazvao sastanak i pokrenuo da se krene u projekt obnove i stvaranja pretpostavki za proširenje kapaciteta Doma jer ljudima treba osigurati mjesto - rekao je Čačić.

Varaždinska županija u Dom za starije i nemoćne godišnje ulaže četiri milijuna kuna decentraliziranih sredstava, što je veliki novac i time osiguravamo 40 posto povoljnije cijene korištenja. No, da bismo realizirali projekt proširenja potrebno je osigurati Europski novac i upravo radi toga 31. listopada kreće se s kandidaturom projekta prema Europskoj uniji.

-Važno je da ostanete puni optimizma, vedrine, da provodite aktivnosti te sam siguran da svoje vrijeme ovdje provodite na najbolji mogući način, a mi ćemo se potruditi da Vam to i omogućimo i dalje i još poboljšamo uvjete - naglasio je župan.

Nakon prigodnih govora korisnici Doma upriličili su prigodan program, a nastupili su i članovi Kluba za starije s folklornom grupom, korisnici Doma s prigodnim recitacijama, pjesmom i predstavom.

Podsjetimo, Međunarodni dan starijih osoba proglasila je Glavna Skupština Ujedinjenih naroda 14. prosinca 1990. rezolucijom, da bi se naglasila važnost osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika treće dobi.