Recitacijama, pjesmom i glumom toplički učenici obilježili Kukuljevićeve dane Foto: Drago Ilić

Recitacijama, pjesmom i glumom toplički učenici obilježili Kukuljevićeve dane

J.Š./Varaždinske vijesti | 21.11.2018. u 17:23h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Već tradicionalno učenici topličke škole Antuna i Ivana Kukuljevića sudjeluju na svečanoj akademiji povodom obilježavanja tradicionalne manifestacije Kukuljevićevi dani koje organizira Ogranak Matice hrvatske u Varaždinskim Toplicama.

Uz učenike topličke škole na svečanosti su u petak, 16. studenoga, po prvi puta prisustvovali i polaznici Dječjeg vrtića "Tratinčica".
Prigodnim govorima na početku svečanosti obratili su se predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Varaždinskim Toplicama Stjepan Juranić i zamjenik gradonačelnice Ivica Čičak.

Inače, škola je ponosna što nosi imena glasovitih hrvatskih velikana Antuna i Ivana Kukuljevića Sakcinskog koji su na brdu Tonimir imali svoje imanje, a na mjestu nekadašnje kurije postavljena je tog dana i informativna ploča. Upravo je Ivan Kukuljević Sakcinski zaslužan za uvođenje hrvatskoga jezika u javnu uporabu jer je prvi progovorio u Hrvatskom saboru na hrvatskome jeziku, stoga su učenici krasnoslovili pjesme koje govore o ljubavi prema hrvatskome jeziku.

Učenica 7. b razreda Jelena Hrženjak krasnoslovila je pjesmu Vladimira Nazora Hrvatski jezik. Pripremila ju je učiteljica hrvatskoga jezika Sanja Habek. Dora i Ana, učenice 1. razreda izvele su pjesmu Marinka Marinovića Hrvatska, dok su se prvašići predstavili zbornom recitacijom Domovina. Voditeljica prvašića je učiteljica Ružica Erić.

Povijesna grupa pod vodstvom profesora povijesti Drage Ilića istražila je djelovanje hrvatskih velikana u topličkom zavičaju i prikazala ga slikokazom Kukuljevići u Varaždinskim Toplicama.

Kako je jedna od tema ovogodišnjih Kukuljevićevih dana bila predstavljanje knjige Neobjavljene drame Ivana Kukuljevića Sakcinskoga, članovi Novinarske skupine ( Fran, Lana i Jelena) uprizorili su treći prizor prvog čina najpoznatije drame Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Juran i Sofia ili Turci kod Siska dok je Matej Detelj, učenik 8.a razreda, odsvirao na gitari Ljubavnu serenadu nepoznatog autora i Tango Francisco Tarrega.

DSC05197.JPG

DSC05176.JPG

DSC05158.JPG

DSC05182.JPG

DSC05186.JPG

DSC05193.JPG