Prkačijada - novi internacionalni turističko-gastronomski događaj u Podravini

J.Š./Varaždinske vijesti | 25.4.2016. u 20:09h | Objavljeno u Društvo

Podravina je dobila novi, internacionalni, gastro-turistički, odnosno slastičarski događaj pod nazivom „Virovska prkačijada“ koja će se održati u Virju, 13. i 14. svibnja na kojem će gostovati slastičari iz Rusije, Češke, Moldavije i Slovenije.

Prkačijada“ će se održati pod pokroviteljstvom Koprivničko – križevačke županije dok je organizator općina Virje, suorganizator OŠ „prof. Franjo Viktor Šignjar“ a generalni sponzor koprivnička „Podravka“.

-Prkačijada je manifestacija kojoj je cilj očuvanje tradicije pečenja sitnih starinskih kolača te očuvanje od zaborava starinskih recepata – ističe Mirko Perok, načelnik općine Virje te nadodaje kako je poznato da se Virje kao i cijelo područje Srednje Podravine može pohvaliti bogatom tradicijom pečenja „prkača“ za razne prigode te bi se kroz „Prkačijadu“ očuvala gastronomska baština šireg područja.

Bit će to jedna od najvećih smotri domaćih „prkača“ u posljednjih nekoliko godina, a osim edukativnih sadržaja, „Prkačijada“ će imati i natjecateljski karakter.

U sklopu programa održat će se „Mala prkačijada“, natjecanje učenika osnovnih škola iz Koprivničko-križevačke županije u spravljanju ovih tradicionalnih kolača, a u drugom dijelu natjecanje seniorki u spravljanju prkača.

Internacionalnost festivalu daju inozemni gosti, pa će iz Češke doći vrsni slastičari Daniela i Karel Schachl, iz Moldavije Marie Ursul, specijalistica za slastice, iz Slovenije, Alma Rekić, članica Kulinarične zveze Slovenije, najpoznatija slovenska slastičarka, iz Rusije Kumsiyat Mirzaeva, direktorica Fakulteta za gastronomiju Rusije i Nikolaj Baratov, potpredsjednik Ruske kulinarske federacije te će oni pokazati spravljanje prkača u njihovim regijama, a sudionici će ih moći u Virju i kušati.

-Ovakve manifestacije su potrebne za razvoj i promociju općine, za aktiviranje lokalnog stanovništva kao i za privlačenje turista. Kao članica turističke zajednice u osnivanju Turistička zajednica područja „Središnja Podravina“ i kao članica LAG-a, planiramo ovakve manifestacije kojima se promiče i zaštićuje kultura, gastronomija i ostale vrijednosti ovoga kraja, još više razvijati i promovirati - istaknuo je Perok te napomenuo kako očekuju da će prva virovska Prkačijada pobuditi interes stanovništva za ovakva događanja te da će se ideja samo još više ubuduće razvijati i širiti te uključivati sve više sudionika i posjetitelja.

- Ovakva gastro-slastičarska događanja uvijek su zanimljiva ne samo za ljubitelje kolača već i za turiste. Posebno sam ponosan što krećemo s Podravinom i s Virjem, a u konačnici bit će to „vjetar u leđa“ višegodišnjim nastojanjima Virja da ožive tradiciju, kulturu i turizam – rekao nam je Dražen Đurišević, predsjednik Stručno – organizacijskog povjerenstva te napomenuo kako posjetiteljima žele pružiti što kvalitetnije sadržaje te istaknuo da će uz inozemne goste gostovati i Dragica Lukin, predsjednica Saveza slastičara Hrvatske te jedna od najboljih slastičarki u regiji.

Virovska osnovna škola godinama priređuje događanja i susrete djece i odraslih kojima njeguje, proučava i čuva tradicijsko blago. Jedna od njihovih najstarijih kurikularnih aktivnosti je Kajkavski etnokviz koji priređuju već 24 godine uz Martinje, te okupljaju učenike i njihove mentore iz susjednih prijateljskih škola stoga će „I. Mala prkačijada“ biti logičan nastavak njihovih nastojanja.

-Važna je uloga mladih, koje odgajamo u našim obiteljima i u školi za očuvanje tradicijskog blagovanja, ali je još važnija sinergija i partnerski, podržavajući odnos svih nas odraslih koji motiviramo, usmjeravamo i učimo djecu i mladež pozitivnim vrijednostima našega zajedništva, kulture stola i čuvanja, njegovanja i oživljavanja tradicijske baštine – rekla je Marica Cik Adaković, ravnateljica OŠ „prof. Franjo Viktor Šignjar“.

Naime, između mnogih vrsta tradicijskih kolača u Podravini, o prkačima se u literaturi može naći vrlo malo. Najvjerojatnije se radi o kolačićima koje su domišljate Podravke umijesile po uzoru, s jedne strane na gradske suhe čajne kolačiće, a s druge strane na još dostupnije licitarske kolače, prilagodivši ih svojim mogućnostima i potrebama te su nastali vjerojatno u 19. stoljeću, a svakako nakon što su se u kuhinjama uvriježili štednjaci odnosno zidane peći s jednim ili dva rola jer prkači se ne peku u krušnim pećima.

Prkači su obogaćivali blagdanski i svečani podravski stol brojnim varijacijama: raznim oblicima, raznolikim završnim premazima, različitim okusima i mirisima zbog dodanih sastojaka i začina. Mnoge starije Podravce upravo će prkači, fini sitni kolačići, asocirati na Božić. No, pekli su se i za Uskrs, za svate, nosilo ih se kao dio „pogače“ u posjet rodilji, veselili su im se radnici kod vršidbe žita i u puno drugih prigoda kad su se ljudi okupljali za blagdana, zabave i druženja.