PRIPREMA ZIMNICE Treba znati sljubiti sastojke, a spravljanje se mora raditi s puno ljubavi Foto: Krešimir Đurić

PRIPREMA ZIMNICE Treba znati sljubiti sastojke, a spravljanje se mora raditi s puno ljubavi

| 4.9.2017. u 18:50h | Objavljeno u Društvo

Varaždinski plac u subotu je ugostio finaliste posljednje sezone najpopularnijeg kulinarskog TV showa “Tri, dva, jedan kuhaj!Moiru (28) i Zdravka (53) Roginu. Ovaj varaždinski gastronomski dvojac na placu je održao radionicu pripreme zimnice te demonstrirao posjetiteljima kako se priprema mnogima najomiljeniji zimski specijalitet – mladi grah za zimu.

Zašto baš zimnicu od graha te otkud ljubav prema kuhanju, pitali smo ih u kratkoj pauzi od miješanja sastojaka koji su se na laganoj vatrici kuhali u velikoj zdjeli.

- Bilo kome od mojih članova obitelji nije strano kuhanje pa tako ni meni. Oduvijek se svi snalazimo u kuhanji, a kako smo radili u različitim smjenama, dogovor je bio tko prvi dođe doma priprema jelo. I tako je ostalo do danas, a dodatno smo se kćer i ja usavršili na kulinarskom TV showu. Nismo profesionalci, ali savjeti iz emisije dobro su nam došli - priznao nam je Zdravko, dodajući da spravljanje graha za zimnicu nije tako jednostavno pa su željeli pokazati prisutnima na koji ga način oni prave.

Kako kažu sugovornici, za svako jelo vrlo je važna priprema, a samo spravljanje se mora raditi bez žurbe i s puno ljubavi.

- Da bi napravio dobro jelo, nije dovoljno imati samo recept, već ga treba znati i napraviti, odnosno treba znati sljubiti sastojke te ako i dva grama soli staviš previše - neće biti dobro - objašnjava Zdravko.

Iako su oboje po struci u sferi ekonomije, budućnost trenutno vide u kulinarstvu. Moira je, iako studira ekonomiju, nastavila u tom smjeru pa trenutno radi kao šef kuhinje u jednom restoranu, dok Zdravko, čekajući neki posao na burzi, zasada kuha za prijatelje i obitelj.

- Sve što smo u emisiji naučili primjenjujemo kod kuhanja i doma. Od termičke obrade mesa, rezanja te tretiranja povrća i ostalog pa vrlo često pozovemo prijatelje na degustaciju - ističu sugovornici.

Što se zimnice tiče, Zdravko ističe da je radi po svom receptu kojeg je još naslijedio od svoje bake, ali u svaki recept voli unijeti i nešto svojega pa je tako napravio ajvar s gljivama.

Više o načinu pripreme zimnice pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti