"Primalje - zaštitnice žena": Obilježavanje Međunarodnog dana primalja u varaždinskom rodilištu Foto: VV arhiva / ilustracija

"Primalje - zaštitnice žena": Obilježavanje Međunarodnog dana primalja u varaždinskom rodilištu

Varaždinske vijesti | 2.5.2019. u 15:11h | Objavljeno u Društvo

Pod ovogodišnjim motom "Primalje – zaštitnice žena", 5. svibnja obilježava se Međunarodni dan primalja.

Znanje koje kroz studij primaljstva primalje dobivaju, cjeloživotna edukacija i učenje, razmjenu znanja i iskustava koje izmjenjuju na brojnim kongresima i simpozijima omogućuju da primalje ženama pružaju kvalitetnu skrb, za vrijeme i nakon poroda.

Osim okupljanja i druženja na sam Dan primalja, svibanj je za svaku primalju prožet posebnim duhom primaljstva. Sudjelujući u raznim događanjima u svrhu edukacije, informiranja i druženja, primalje imaju priliku razmijeniti iskustva, steći nova znanja i osnažiti svoje djelovanje.

- Međunarodni dan primalja je prigoda svakoj primalji da stvara nove kontakte unutar i izvan primaljstva te da proširuje znanje. Veselimo se što je upravo u svibnju godišnji simpozij Hrvatske udruge za promicanje primaljstva na kojem ćemo imati priliku educirati se i družiti - poručuju primalje Podružnice Varaždinske županije koje će i ove godine organizirati Dan otvorenih vrata za trudnice i sve zainteresirane žene.

Dan otvorenih vrata je prilika da se ženama približi posao primalje, da ih se upozna sa radom i porođajnim timom koji će biti uz njih u njihovom najvažnijem trenutku. Budući da se očekuje kako će i ove godine interes biti velik, varaždinske primalje su ovogodišnji Dan otvorenih vrata odlučile organizirati na nešto drugačiji način.

Dan otvorenih vrata bit će organiziran u Općoj bolnici Varaždin u petak, 3. svibnja, uoči Međunarodnog dana primalja, od 10 do 14 sati na Odjelu rađaonice i puerperija u Službi za ginekologiju i opstetricij. U tom će vremenu trudnice i sve zainteresirane žene dočekivati primalje, koje će razgovarati s njima, kratko im prikazati naš rad, odgovarati na pitanja i na kraju ih odvesti u razgledavanje rodilišta.

- Pozivamo buduće majke, trudnice i njihovu pratnju da dođu na dane otvorenih vrata da upoznaju odjel i porođajni tim da se osjećaju sigurno kad dođu na porod za njih najvažniji dan u životu. Nadamo se da ćemo ispuniti očekivanja žena i da će i ove godine to biti jedno lijepo druženje - poručile su varaždinske primalje.