Požeško-slavonska županija - raj za hedoniste i ljubitelje aktivnog odmora

vv | 19.8.2017. u 13:59h | Objavljeno u Društvo

Bogatu turističku ponudu i ljepote Požeško-slavonske županije, koji se sastoji od dvije prostorno odvojene cjeline – Požeške kotline i Pakračko-lipičkog kraja, danas od 20 sati u Julijanovom dvorištu u okviru Špancirfesta svim zainteresiranima predstavlja Turistička zajednica Požeško-slavonske županije u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom.  

Slavonija nije samo ravnica

-Želimo predstaviti zaista bogatu ponudu Požeško-slavonske županije i sve njezine atrakcije i sadržaje, uključujući i naše tradicionalne, domaće specijalitete te pozvati Varaždince i njihove goste da nas posjete“, veli Ivona Odvorčić Kahanek iz Turističke zajednice Požeško-slavonske županije.

U Požeško-slavonskoj županiji sve je u znaku broja pet – jedna je od pet slavonskih županija, ima pet gradova: Kutjevo, Lipik, Pakrac, Pleternicu i Požegu; pet općina: Brestovac, Čaglin, Jakšić, Kaptol i Veliku; okružena je sa pet planina: Psunj, Papuk, Krndija, Dilj gora i Požeška gora, a zaslužuje i čistu peticu za nadaleko poznatu slavonsku gostoljubivost.

Da Slavonija nije samo nepregledna ravnica uvjerit ćete se posjetite li Požeško-slavonsku županiju. Uz ravničarske terene, tu su šumoviti predjeli i brdski usponi planina koji privlače ljubitelje aktivnog odmora, a osobito bicikliste i planinare. Bez obzira jeste li rekreativac ili profesionalac, između 44 biciklističke i 67 planinarskih staza, odabrat ćete one prilagođene vašim željama i fizičkoj kondiciji.

Kako biste se što bolje snašli, Turistička zajednica Požeško-slavonske županije izradila je detaljnu interaktivnu kartu s markiranom ponudom podijeljenom po kategorijama - znamenitosti, smještaj, restorani, vinarije, OPG proizvodi… Osim na web stranicama turističke zajednice interaktivna karta dostupna je i putem mobilne aplikacije Panonia Tour, a u suradnji s biciklističkim i planinarskim društvima izrađeni su gpx formati staza koji su također ucrtani na karti, uz detaljne informacije poput duljine staze, najniže i najviše točke, uspona, težine i tipa staze...

Tako se u miru možete voziti ili planinariti na tri područja u Požeško-slavonskoj županiji. Pakrac – Lipik broji 17 biciklističkih i 23 planinarske staze, Požega-Pleternica 19 biciklističkih i deset planinarskih, a Velika – Kutjevo osam biciklističkih i 34 planinarske staze.

Osim za cikloturizam i planinarenje, atraktivna priroda i idealni tereni zahvalni su i za  održavanje utrka u brdskom biciklizmu i drugim kategorijama, osobito na stazama na području Pakraca, Velike, Kutjeva i Požege na kojima sudjeluju i natjecatelji i iz inozemstva.
Sovsko jezero u istočnom dijelu Požeško-slavonske županije na području Čaglina jedini je ostatak nekadašnjeg Panonskog mora.

Zlatna dolina

Plodna slavonska ravnica oduvijek je hranila ovaj kraj, pa su je još stari Rimljani zvali Vallis Aurea ili Zlatna dolina. Paralela 45,3, koja prolazi Kutjevačkim vinogorjem, proteže se značajnim svjetskim vinorodnim područjima - Istrom, Piemontom, Val du Rhoneom, Boredeauxom i Oregonom.

Područje Požeško-slavonske županije neiscrpna je inspiracija ljubitelja  vina, osobito graševine koja je upravo tu dala svoj maksimum i u svijetu proslavila Hrvatsku. S više od trideset vinarija tri vinske ceste - Vinogorje Požega - Pleternica, Vinogorje Kutjevo i Vinogorje Pakrac povezane su programom TZ Požeško-slavonske županije „Slavonski puti“ u jedinstveni turistički doživljaj.

Vinogorje Kutjevo je najtrofejnije hrvatsko vinogorje na svjetskim ocjenjivanjima vina. Kutjevačka vina dobitnici su nagrada svjetskog stručnog vinskog časopisa Decanter koji svake godine donosi izbor i preporuke najboljih vina na svijetu.

Vrhunski vinski doživljaj prati i odlična gastronomija, pa iz ovog dijela Hrvatske jednostavno ne možete otići gladni. Zavest će vas mirisi i okusi domaćeg kruha iz krušne peći, čvaraka, sušene slanine, šunke, kulena, kulenove seke, švargli, fiš paprikaša i čobanac te vrhunskih poslastica poput salenjaka, makovnjače, orahnjače…

U želji da sačuva što više starih jela, Etnološki odjel Gradskog muzeja Požega osmislio je projekt Muzej u loncu s tradicijskim jelima slavonske kuhinje s kraja 19. i početka 20. stoljeća poput vinogradarskog ćevapa, vajnsupe, požeških pijanaca, trganaca…

Uz tri vinske ceste još je nekoliko odredišta koje ne smijete propustiti. Primjerice, krenete li od zapada prema istoku “Stazama lipicanaca i kune” doći ćete u Lipik, grad poznat po konjima i izvorima termalne vode, te Pakrac poznat po srednjovjekovnoj kovnici novca i očuvanim kompleksom vlastelinstva Janković iz 18. stoljeća. Požega, upravno i kulturno središte županije, zavest će vas baroknim središtem, mirisima i okusima slavonske kuhinje, dok ćete u Pleternici, poznatoj po marijanskom svetištu Gospe od suza, na Cesti ruža i vina saznati kakva je veza između ovog cvijeća i loze.  
Legenda kaže da je udovica Clicquot, ista ona dama koja je u 19. stoljeću pokorila svijet svojim šampanjcima, na putu u Petrograd posjetila Pleternicu i toliko se oduševila tamošnjim brežuljcima da je po povratku u Champagneu Pleterničanima poslala lozne cijepove. I danas u njezinu čast jedan od pleterničkih brežuljaka nosi ime  Klikun, po načinu na koji su mještani izgovarali  njezino ime Clicquot.

Kukuruzni labirint u Viškovcima zabava je za čitavu obitelj, a u Velikoj ste i na vratima Parka prirode Papuk koji je zbog geološke raznolikosti dobio status europskog geoparka i zaštitu UNESCO-a. Ovoj ljepoti jednostavno nećete moći odoljeti, pa bi neplanirano mogli produljiti boravak uživajući u prekrasnoj prirodi.

Odsjednite u seoskim domaćinstvima, u prenoćištima ili za one željne prirode i noći pod zvijezdama u Eko kampu Duboka u Velikoj. Odnedavno su vam dostupne i luksuzne vile Montis Aurea u  očuvanoj prirodi Parka prirode i geoparka Papuk. Dođite i istražite Zlatnu Slavoniju!

Galerija slika