Postavljanjem pješačke rute i završnom konferencijom zaključen EU projekt CityWalk

| 24.5.2019. u 13:48h | Objavljeno u Društvo

U palači Herzer danas je održana završna konferencija projekta CityWalk sufinanciran iz programa Europske unije - Interreg Danube Transnational Programme 2014-2020, ukupne vrijednosti od 2,4 milijuna eura. Grad Varaždin za provedbu projekta dobio je nešto više od 160 tisuća eura, a na konferenciji su predstavljene aktivnosti implementirane tijekom razdoblja od 2017. do danas.

Projekt je trajao 30 mjeseci, a Varaždin je u njemu sudjelovao kao partner uz još 17 partnerskih gradova iz Slovenije, Mađarske, Slovačke, Hrvatske, Rumunjske, Bugarske, Češke, Austrije i Srbije.

Osnovni cilj projekta je poboljšanje ključnih uvjeta pješačenja kao sredstva urbane mobilnosti. Povećanje emisije stakleničkih plinova i prometna zagušenja negativne su posljedice urbanizacije, a proizlaze iz neučinkovitih i neodrživih sustava javnog prijevoza. Ključni izazov u gradovima je poboljšanje sustava prijevoza prihvatljivog za okoliš.

Učinkoviti sustav urbanog prijevoza s naglaskom na aktivne oblike transporta, posebno hodanja, pomaže gradovima u Dunavskoj regiji da identificiraju prepreke i implementiraju plan da se one riješe.

Damir Mikulić, pročelnik Upravnog odjela Grada Varaždina za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša kaže da su partneri na projektu posebice istaknuli uspješnost Grada Varaždina u ovom projektu.

- Naglasak je na pješačenju, korištenju bicikala i javnog prijevoza, a sve u cilju smanjenja prijevoza osobnim automobilom, smanjenja emisije ugljičnog dioksida i razine buke. Projekt je prvenstveno usmjeren na domicilno stanovništvo, ali i sve one koji posjećuju grad. Mislim da smo kao Grad bili uspješni u projektu jer i glavni projektni partner kaže da je Varaždin najbolji u realizaciji projekta. Provedeno je ono što se vidi na terenu, a u gradu Varaždinu je to postavljanje LED rasvjete na pješačke prijelaze u Vrazovoj ulici. Postavljeni su stalci za bicikliste u cilju poboljšanja bicklističkih uvjeta u gradu i postavljena je pješačka ruta CityWalk u suradnji s Turističkom zajednicom, a sastoji se od devet putokaznih mjesta - rekao je Mikulić uoči konferencije.

Također ističe da je napravljen plan održive urbane mobilnosti kao budući cilj kako bi grad morao izgledati u cilju održive mobilnosti. U tom su planu stručnjaci definirali što bismo sve i kako trebali napraviti, a ono što je najbitnije je poboljšanje svih prijevoza pa tako i javnog prijevoza i poboljšanje uvjeta pješačenja i bicikliranja.

IMG_20190524_110950_1.jpg
Označeno u