PODUHVAT Trojica entuzijasta Marko, Ivan i Branimir biciklima na put dug 1.100 kilometara

| 16.7.2018. u 13:31h | Objavljeno u Društvo

Marko Košćak (35) i Branimir Šafran (34) iz Novog Marofa te Ivan Heged (30) iz Visokog, trojica entuzijasta iz novomarofskog biciklističkog kluba “Maraton Beciklin”, uspješno su okončala kružno putovanje, koje je počelo i završilo u Bratislavi, a trasa mu je, uz Slovačku, prolazila i kroz Austriju, Češku te Poljsku.

U punini doživjeli mjesta

Na put od 1.100 kilometara krenuli su iz slovačkoga glavnoga grada, a zatim su vozili Austrijom, Češkom i Poljskom pa opet u Slovačku. Da ostvare svoje putovanje, tijekom kojih je bilo puno izazova i lijepih uspomena, trebalo im je sedam dana u kojih su odvozili čak 8.250 metara visinske razlike te potrošili oko 2.100 kuna po osobi.

Na ideju da bi mogli biciklima proći kroz središnju Europu, došli su biciklirajući alpskim prijevojima još pretprošle godine, a sam su pothvat bicikliranja kroz srednju Europu ostvarili u kolovozu prošle godine.

uzRAavkw_1.jpeg

- Nakon što smo isprobali putovanje trekking biciklima, natovareni do zuba, do Švicarske, vožnju cestovnim biciklima po alpskim prijevojima za ovo putovanje željeli smo kombinaciju - brzine koju nam pruža cestovni bicikl i neovisnosti koju nam pruža oprema na trekking biciklima. Sve to nas je dovelo do “lightweight” načina putovanja, a što znači da smo cestovne bicikle opremili torbama na volanu, ispod sjedala te unutar okvira - rekli su nam Marko, Branimir i Ivan nakon predavanja “Central European Tour”, dodajući da su ljudi uvjereni da daleko putovanje uvijek mora podrazumijevati hrpu torbi i tereta.

Polazak iz Novog Marofa na biciklima nije imao smisla jer time bi dodatno izgubili još četiri dana na dolazak i povratak s početne točke njihova kruga – Bratislave - rekli su nam biciklisti objašnjavajući razlog zbog kojeg su automobilima išli do točke polaska.

Na putovanje s biciklima odlučili su se kako kažu, zato što s automobilom ne možeš u punini doživjeti mjesta kao kad njima prolaziš biciklom. Bez obzira na to što su bili ograničeni vremenom, obilazili su znamenitosti koje su im se na putu pružale. Ali put im je donio i neka iznenađenja, a što je kako kažu, normalno kada ideš u nepoznato.

sj7jpmFA_1.jpeg

Bogatiji za još jedno iskustvo

- Imali smo problema s navigacijom pa, iako se ruta uvijek kreira unaprijed, dogodilo nam se da aplikacije koje smo koristili nisu prepoznavale cestu od makadama koje smo svakako morali izbjegavati pa nas je navigacija u jednom trenu zaobilazno odvela na autoput. Nije nam preostajalo ništa drugo pa smo nastavili voziti autoputom skoro do samog centra češkog grada Brna, a što je naravno bilo i vrlo opasno - prisjećaju se.

Koje su ih još dogodovštine čekale na putu čitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti