Parkovi završili sadnju drveća u parku kod Sveučilišta Sjever

Varaždinske vijesti | 9.11.2018. u 14:30h | Objavljeno u Društvo

Završila je sadnja drveća u parku kod Sveučilišta Sjever u Križanićevoj ulici.

Varaždinski Parkovi su na temelju hortikulturnog projekta Šumarskog instituta u Varaždinu uređenje parka završili sadnjom 50 javora. Uz drvored i sadnju ostalog ukrasnog drveća Parkovi će obnoviti i travnjak, a već su posađene gredice ukrasnog grmlja i pokrivača tla.

Za direktora Parkova, Alana Runca, sadnja drveća nema samo gospodarsko značenje po njegovu tvrtku.

- Stabla su zdravlje. Njihov utjecaj na psihofizičko zdravlje čovjeka je nemjerljiv. Apsorbiraju štetne plinove, reguliraju vlažnost zraka, smanjuju utjecaj buke, štite od prašine … Utječu na smanjivanje stresa i ključna su za kvalitetu života. Zbog toga se u blizini zelenih površina povećava vrijednost nekretnine pa su zelene oaze privlačne i investitorima – rekao je Runac.

On je svjestan da se u prostornim planiranjima često rukovodi ekonomskim argumentima, a na uštrb zelenih površina. U Varaždinu se dosad skromnije ulagalo u sadnju novih stabala, a Parkovi su uglavnom stara i bolesna stabla mijenjali novima. Runac je odlučio promijeniti ovakvu praksu i u suradnji s Gradom Varaždinom aktivno raditi na sadnji drveća gdje god je to moguće, a otvoreni su, kaže, za sve prijedloge građana u tom smjeru.

- Želimo li kvalitetan život, potrebno je zelenu infrastrukturu razvijati jednakom dinamikom kao i komunalnu, paralelno s razvojem grada - zaključio je direktor Parkova.

Označeno u