Od kontinentalnih županija jedino Međimurska bilježi oporavak cijena nekretnina

Varaždinske vijesti | 5.4.2017. u 18:10h | Objavljeno u Društvo

Njuškalova mjesečna analiza cijena nekretnina, izrađena na uzorku od 166 tisuća aktivnih oglasa u ožujku ove godine, pokazuje nastavak oporavka cijena koje su ipak i dalje niže za sedam posto prema istom mjesecu prošle godine.

Također, na Njuškalu je prošlog mjeseca predano više od 18 tisuća oglasa nekretnina, a od toga je u prodaji najviše stanova. U ožujku je zabilježeno više od 14 milijuna detaljnih pretraživanja nekretnina potencijalnih kupaca, a od toga se 6 milijuna odnosi na prodaju stanova.

Od većih gradova u Hrvatskoj, cijene stanova najviše rastu u Splitu, Zadru te u Zagrebu. Rijeka također pokazuje blagi oporavak cijena stanova, dok Osijek nastavlja sa stagnacijom cijena kvadrata stana.

Većina županija na godišnjoj razini pokazuje pad u prosječnim cijenama nekretnina, koji je i dalje najizraženiji u kontinentalnom dijelu Hrvatske, dok su cijene u većini županija u priobalju tijekom ožujka nastavile s rastom.

Međimurska županija među rijetkim je kontinentalnim županijama koja već drugi mjesec za redom bilježi oporavak cijena nekretnina na godišnjoj razini sa 2,82 posto, dok Varaždinska bilježi i dalje pad od -4,93 posto u odnosu na prošlu godinu.

Cijene su najviše u Dubrovačko-neretvanskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Šibensko-kninskoj županiji, a kontinentalne županije koje bilježe najveći pad prosječnih cijena nekretnina u odnosu na isti period prošle godine, ujedno su i županije sa najnižim cijenama nekretnina.

U ožujku po najvećim gradovima u Hrvatskoj, ne uključujući i njihovu okolicu, najviše cijene po kvadratu imaju nekretnine u gradovima na Jadranu - u Dubrovniku, Splitu i Zadru.

Najnižu prosječnu cijenu nekretnine i dalje ima grad Vukovar, koji ujedno pokazuje i najveći pad cijena, čak 12 posto na godišnjoj razini. Slijedi ga Bjelovar s padom od 8 posto na godišnjoj razini.

Gradska četvrt Novi zagrebZapad bilježi rast cijena od gotovo 12 posto u odnosu na prošlu godinu, čime se smjestila u deset najskupljih četvrti u Zagrebu. Cijene su i dalje najviše u četvrti Gornji grad – Medveščak, a slijede ju Donji grad, Maksimir, Trnje, Podsljeme i Trešnjevka – sjever. Prosječne cijene kvadrata najniže su u Brezovici i Sesvetama.

Kada je riječ o interesu potencijalnih kupaca za nekretnine u Zagrebu, najviše se traže stanovi veličine između 60 i 70 kvadratnih metara, a po cijeni od 1300 eura po kvadratu, i to u četvrtima šireg centra, gdje je prosječna cijena kvadrata ipak veća od one koju bi htjeli izdvojiti. Konkretnije, najviše je pretraživanja u ožujku zabilježeno u Donjem gradu, Trešnjevci, Maksimiru, strogom centru i na Jarunu.

Više od tisuću novih oglasa vikendica i kuća za odmor predano je u ožujku, a ova podkategorija bilježi i značajan rast pretraživanja u odnosu na početak godine. Cijene vikendica prate trendove cijena nekretnina u Hrvatskoj općenito. Najskuplje su, kao i očekivano u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, gdje je prosječna cijena kvadrata nekretnine za odmor 2.505 eura.