Ne zaboravite pomaknuti sat: S ljetnim računanjem vremena stupaju na snagu i nova pravila

Varaždinske vijesti | 24.3.2018. u 19:30h | Objavljeno u Društvo

Noćas (s 24. na 25. ožujka) počinje ljetno računanje vremena. U nedjelju, 25. ožujka, s 2 sata „veliku kazaljku sata“ pomičemo za jedan sat unaprijed, dakle na tri sata. Ljetno računanje vremena traje sve do posljednjeg vikenda u listopadu.

Prelaskom na ljetno računanje vremena za najveći broj vozila ujedno prestaje obveza vožnje s upaljenim svjetlima danju. Dakle, tijekom ljetnog računanja vremena na motornim vozilima danju ne moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla. Izuzetak su mopedi i motocikli, na kojima prilikom vožnje tijekom cijele godine moraju biti upaljena kratka svjetla - obavještavaju iz MUP-a.

Također napominju da su tijekom ljetnog računanja vremena za sva vozila u cestovnom prometu svjetla nužna i danju, samo u uvjetima smanjene vidljivosti, te od prvog sumraka do potpunog svanuća.

Dobro je podsjetiti bicikliste, koji se kreću kolnikom na javnoj cesti na nužnost označavanja reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom, noću te danju u slučaju smanjene vidljivosti.

Također, pješaci koji se kreću kolnikom na javnoj cesti noću te danju u slučaju smanjene vidljivosti, moraju biti osvijetljeni ili označeni s reflektirajućom materijom.

U slučaju nepoštivanja spomenutih odredbi o obaveznom korištenju svjetala na vozilima u uvjetima smanjene vidljivosti ili noću, kao i ne nošenje reflektirajućeg prsluka ili reflektirajuće materije od strane pješaka ili biciklista, Zakon o sigurnosti prometa na cestama predviđa novčanu kaznu u iznosu od 300 kuna.

S početkom ljetnog računanja vremena, mijenjaju se i razdoblja dnevnih tarifa, obavještavaju iz HEP-a. Električna će se energija obračunavati prema višoj tarifi u razdoblju od 8 do 22 sata, a prema nižoj tarifi noću, od 22 do 8 sati.