Mladi kuhar Zlatko Novak (28) iz Bartolovca s majkom pekao kolače, a sada osvaja medalje

| 24.10.2017. u 10:12h | Objavljeno u Društvo

Iako mu je tek 28 godina, Zlatko Novak iz varaždinskog restorana Bedem iza sebe već ima zavidno kuharsko iskustvo i uspjehe.

Državni je prvak u kuharstvu za 2012. godinu, višegodišnji član hrvatske kulinarske reprezentacije te vlasnik srebrne i dvije brončane medalje s kulinarske Olimpijade i Svjetskog kulinarskog kupa, a najnoviji mu je uspjeh drugo mjesto na prestižnom kulinarskom natjecanju Global Chefs Challenge u Pragu, što je dosad najbolji rezultat Hrvatske na ovom natjecanju.

Rodom iz Bartolovca, a odnedavno stanovnik Jalžabeta, kuharsko je iskustvo stjecao i u prestižnom njemačkom odmaralištu Starnberg. Po povratku iz Njemačke, 2015. godine s kolegom Anđelkom Levanićem iz Sračinca - vrhunskim i višestruko nagrađivanim kuharom - otvora restoran Bedem u idiličnom okruženju varaždinskog Starog grada i zelenilu njegovih bedema.

- Od malih nogu želio sam postati kuhar. Već prije polaska u osnovnu školu zavolio sam pripremu kolača, zahvaljujući svojoj majci, koja je često, kao i druge žene u to vrijeme, pekla kolače za svadbe i druge svečanosti, a ja sam uvijek u tome “imao prste”.

Nakon kolača, naučio sam spremati juhe i druga jednostavnija jela. Već sam tada zavolio kuhanje i to me drži još i danas - otkrio nam je ovaj mladi kuhar, koji se zbog ljubavi prema kuhanju nije dvoumio kod izbora škole i budućeg zanimanja.

Kod kuće je, kaže kroz smijeh, situacija ponešto drugačija.

- Kuham i doma, ali ne baš često. Na poslu se nagledamo puno različitih vrsta hrane, tako da su kod kuće najčešći izbor najjednostavnija jela. Nije rijetkost da kad dođem doma, uzmem samo paštetu, topli sendvič ili nešto na brzinu spremljeno. No, priuštimo si i finija jela - kaže nam...

Više o vrsnom i svestranom kuharu koji vozi hard enduro te se bavi lovom i ribolovom, čitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti