Medicinske sestre i tehničari OB Varaždin darivanjem krvi obilježavaju Dan bolesnika Foto: VV arhiva

Medicinske sestre i tehničari OB Varaždin darivanjem krvi obilježavaju Dan bolesnika

Varaždinske vijesti | 11.2.2019. u 09:11h | Objavljeno u Društvo

Hrvatska udruga medicinskih sestara (HUMS) već tradicionalno, svake godine, obilježava Svjetski dan bolesnika.

Povodom ovogodišnjeg Svjetskog dana bolesnika Opća bolnica Varaždin se pridružuje obilježavanju toga dana kojeg je utemeljio Papa Ivan Pavao II 1992. godine.

- Želimo potaknuti članove Udruge kao i sve zainteresirane medicinske sestre i tehničare, a i naše učenike Medicinske škole iz Varaždina i iz Maruševca  na dobrovoljno darivanje krvi. Na taj način doprinosimo  u ostvarivanju brzog, kvalitetnog i sigurnog liječenja bolesnika - poručila je pomoćnica ravnatelja OB Varaždin za sestrinstvo Anica Sekovanić, mag.med.techn.

U suradnji s Odjelom za transfuzijsku medicinu i voditeljicom odjela Gordanom Jaklin, dr.med., spec.transfuziolog, Hrvatska udruga medicinskih sestara podružnica Opće bolnice Varaždin organizirala je stoga akciju "Medicinske sestre i tehničari – darujmo krv našim bolesnicima". Na Svjetski dan bolesnika, u ponedjeljak 11. veljače, medicinske sestre i tehničari moći će darovati krv na odjelu transfuzije od 9 sati, a učenici medicinskih škola će mjeriti krvni tlak i šećer u krvi.

- Svjetski Dan bolesnika je prilika za podsjećanje na prava koja svatko od nas ima kad se nalazi u ulozi bolesnika, a ujedno i zahvaliti svima koji se skrbe o bolesnicima - naglasila je zamjenica ravnatelja i dodala da je u zdravstvenoj skrbi, osim stručne pomoći, osobito važna duhovna podrška, humani pristup i empatija.

U Službi za produženo liječenje i palijativnu skrb u  Novom Marofu 11. veljače u 13.00 sati bit  će se zajednička misa koju će služiti pater Nikola Šantek u bolničkoj kapelici za bolesnike koje će pratiti medicinske sestre. U Službi za plućne bolesti i TBC Klenovnik 17. veljače u 15:30 sati doći će varaždinski biskup monsinjor Josip  Mrzljak koji će posjetiti bolesnike zajedno s osobljem i tradicionalno služiti svetu misu u bolničkoj kapelici.