Ljetno računanje vremena: Noćas pomaknite sat unaprijed

Varaždinske vijesti | 25.3.2017. u 18:36h | Objavljeno u Društvo

Noćas (s 25. na 26. ožujka) počinje ljetno računanje vremena. U nedjelju, 26. ožujka, s 2 sata „veliku kazaljku sata“ pomičemo za jedan sat unaprijed, dakle na tri sata. Ljetno računanje vremena traje sve do posljednjeg vikenda u listopadu.

Iz policije podsjećaju vozače da s ljetnim računanjem vremena, dnevna ili kratka svjetla na motornim vozilima tijekom vožnje danju ne moraju biti upaljena, osim kod vozača motocikala i mopeda koji su obvezni voziti s uključenim dnevnim svjetlima i po danu jer se ta obveza na njih odnosi tijekom cijele godine.

- Napominjemo da su tijekom ljetnog računanja vremena za sva vozila u cestovnom prometu svjetla nužna i danju, samo u uvjetima smanjene vidljivosti, te od prvog sumraka do potpunog svanuća. Dobro je podsjetiti bicikliste, koji se kreću kolnikom na javnoj cesti na nužnost označavanja reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom, noću te danju u slučaju smanjene vidljivosti. Također, pješaci koji se kreću kolnikom na javnoj cesti noću te danju u slučaju smanjene vidljivosti, moraju biti osvijetljeni ili označeni s reflektirajućom materijom - podsjećaju iz policije.

U slučaju nepoštivanja spomenutih odredbi o obaveznom korištenju svjetala na vozilima u uvjetima smanjene vidljivosti ili noću, kao i ne nošenje reflektirajućeg prsluka ili reflektirajuće materije od strane pješaka ili biciklista, Zakon o sigurnosti prometa na cestama predviđa novčanu kaznu u iznosu od 300 kuna.