Lea Lesar-Dolenc iz Vidovca dobitnica njemačkog ordena za zasluge Foto: Gerald Hühner

Lea Lesar-Dolenc iz Vidovca dobitnica njemačkog ordena za zasluge

VV | 12.10.2017. u 12:01h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

U rezidenciji njemačkog veleposlanika je u utorak 10. listopada održano svečano uručenje njemačkog saveznog ordena za zasluge koji je uručen gospođi Lei Lesar-Dolenc, profesorici njemačkog jezika iz Vidovca kraj Varaždina.

Orden za zasluge (puni naziv: Križ za zasluge na vrpci Reda za zasluge Savezne Republike Njemačke – Verdienstkreuz am Bande des Verdienstordens der Bundesrepublik Deutschland), koji dodjeljuje predsjednik Savezne Republike Njemačke, predstavlja priznanje istaknutom dugogodišnjem pedagoškom i kulturnom angažmanu gospođe Lee Lesar-Dolenc na promicanju suradnje na području njemačkog jezika i kulture. U sklopu svog dugogodišnjeg djelovanja, gospođa Lesar-Dolenc pokrenula je ili sudjeluje u nizu obrazovnih i kulturnih projekata kao što je međunarodni kazališni festivali u HNK Varaždin (Dramske igre na njemačkom jeziku), Europski dan jezika u Varaždinskoj županiji te casting show „Max sucht den Superstar“ („Max traži super zvijezdu“).

Orden je uručio njemački veleposlanik u Republici Hrvatskoj Thomas E. Schultze. Među uzvanicima na svečanosti bili su ministrica znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske Blaženka Divjak, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, ravnatelj Osnovne škole Vidovec Predrag Mašić i drugi predstavnici hrvatskih institucija, kao i predstavnici njemačkih kulturnih i obrazovnih institucija u Hrvatskoj te suradnici i obitelj dobitnice ordena.

Veleposlanik Schultze u svom je govoru, koji se u cijelosti nalazi u prilogu na hrvatskom jeziku, istaknuo da njemački Red za zasluge predstavlja najviše nacionalno priznanje koje predsjednik Savezne Republike Njemačke dodjeljuje za zasluge koje služe općem dobru te da je Lea Lesar-Dolenc vrlo zoran i svijetao primjer toga što se velikim zalaganjem može postići u promicanju njemačkog kao stranog jezika. Veleposlanik je istaknuo da su Njemačka i Hrvatska povezane na mnogo načina te zaključio da je Lea Lesar-Dolenc toj povezanosti podarila posebno lice: lice mladosti njezinih učenica i učenika.