Kuhari Varaždinske županije brončani među 3.000 kuhara iz 76 država

Varaždinske vijesti | 3.12.2018. u 13:13h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Predsjednica Turističke zajednice Varaždinske županije i posebna savjetnica župana Natalija Martinčević danas, 3. prosinca, održala je prijem za Regionalni tim kuhara Varaždinske županije koji je sudjelovao na Svjetskom kulinarskom kupu.

Svjetski kup održan u Luksemburgu od 24. do 29. studenog ove godine.

Hrvatsku je u Luksemburgu predstavljala nacionalna kulinarska reprezentacija koju su činili šest članova nacionalnog tima, pet članova regionalnog tima Varaždinske županije, deset kuhara i jedna slastičarka u individualnim kategorijama te četiri člana catering tima s pratećim osobljem.

Svjetski kulinarski kup najveće je kulinarsko natjecanje na svijetu koje se održava u sklopu EXPOGAST sajma u Luksemburgu već preko 40 godina, a ove godine na njemu je sudjelovalo 3.000 kuhara i slastičara iz 76 različitih država. Sajam kao i kulinarska natjecanja posjetilo je preko 50000 posjetitelja, a natjecatelji su imali priliku kroz različite kategorije prepustiti se mašti i kreaciji koju možda ne mogu izraziti kroz svoj svakodnevni posao.

Prijem_brončani_kuhari_2.jpg

Svjetski kulinarski kup jedna je od najboljih platformi za predstavljanje kuhara i slastičara te njihovih vještina i znanja, a kroz te dane imaju priliku upoznati se sa posljednjim novitetima u gastro industriji i najnovijim kuharskim i slastičarskim tehnikama te steći nova znanja.

Prilikom današnjeg prijema, Martinčević je čestitala svim sudionicima na izvrsnom rezultatu i osvojenoj brončanoj medalji te naglasila odličnu suradnju Varaždinske županije s Udrugom kuhara Varaždinske županije koja je ove godine u atriju Županijske palače proslavila 15 godina svog postojanja.

- U godinu i pol mandata zajedno smo odradili mnogo projekata, a tu suradnju svakako namjeravamo proširiti i pojačati jer je gastronomija jedan od ključnih faktora razvoja turizma. Danas nema ozbiljnog turizma bez gastronomije i mi kroz brojne projekte i programe, kao i promociju naših proizvoda, pomažemo OPG-e, poljoprivredu, gospodarstvo i gastronomiju i uklapamo ih u našu turističku ponudu. – naglasila je Martinčević. Također, Martinčević je napomenula kako Varaždinska županija stipendira učenike deficitarnih zanimanja među kojima su i kuhari.

- Udruga kuhara Varaždinske županije po treći puta sudjelovala je na ovom velikom natjecanju. Zaista smo oduševljeni mladim regionalnim timom Varaždinske županije, bili su prvi puta na ovakvom natjecanju i osvojili su brončanu medalju. To je veliki poticaj njima i Udruzi kako bi dalje educirali i sebe i svoje kolege. Zahvaljujem Varaždinskoj županiji na pomoći i potpori koju nam pruža u našem radu i mislim da je dobra suradnja dobar put za razvitak naše gastronomije – naglasio je predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni.

Crleni je ovim putem pozvao sve restorane da uključe svoje kuhare u rad Udruge i razvijanje struke, a najavio je i 15. Zlatnu nimfu, reviju i natjecanje mladih kuhara srednjih škola, koja se održava sutra, 4. prosinca s početkom u 20.00 sati u Hotelu Minerva u Varaždinskim Toplicama.

Prijem_brončani_kuhari.jpg

Regionalni tim Varaždinske županije predstavio se u slijedećem sastavu:

Marin Sambolek, Hotel Turist, Marin Pozder Restoran Bedem, Vanja Orban Restoran Miramare, Ivan Tomas Restoran Fontana Crnković, Karlo Štorga Restoran Bedem, Amos Novak – pomoćnik Hotel Turist, Lucija Vrček - individualni natjecatelj, Hotel Turist, a vodio ih je Bojan Bohorč predsjednik Udruge kuhara Varaždinske županije.

Marin Sambolek, član regionalnog tima sretan je i zadovoljan postignutim uspjehom.

- Ovo natjecanje dalo nam je veliku volju jer smo postigli nešto što se nismo nadali. Bilo je vrlo naporno ali poslije medalje sve se zaboravi. Želimo se dalje educirati i ovaj rezultat nam daje želju da njegujemo našu tradiciju i naše namirnice jer se s našim namirnicama može postići sjajni rezultati samo ih treba znati prezentirati na moderan način – naglasio je Sambolek.

Moramo naglasiti kako su naši vrijedni kuhari koristili i nezaobilazno bučino ulje, koštice te na taj način dodatno promovirali našu tradiciju i županiju.

Označeno u