Knjižničari Varaždinske županije slave 70. obljetnicu svog Knjižničarskog društva Foto: KDVŽ

Knjižničari Varaždinske županije slave 70. obljetnicu svog Knjižničarskog društva

Varaždinske vijesti | 13.6.2019. u 08:58h | Objavljeno u Društvo

Još jedna, 18. po redu, skupština Knjižničarskog društva Varaždinske županije održana je u petak 7. lipnja, a domaćin je ovoga puta bila Biskupijska knjižnica Varaždin.

Ova godina posebno je važna za knjižničare ovoga Društva jer slave 70. godina svoga djelovanja. Naime, 29. listopada 1949. Vanda Milčetić, tadašnja upraviteljica Gradske knjižnice i čitaonice „Sloboda“, javila je Društvu bibliotekara Hrvatske da prihvaća dužnost povjerenika za grad Varaždin. Četveročlanom Povjereništvu mogli su se pridružiti knjižničari iz cijelog kotara, a po tom modelu istovremeno su organizirana povjereništva u Zadru, Rijeci i Dubrovniku te iduće godine i u Splitu.

Ta je činjenica potaknula knjižničare Varaždinske županije da ustanove Nagradu „Vanda Milčetić“ kao javno priznanje zaslužnim članovima Društva, što je i učinjeno na ovoj skupštini. Osim toga, knjižničari varaždinske regije slavljeničku će godinu obilježiti i izdavanjem brošure u kojoj će predstaviti svoj 70. godišnji plodonosni rad na unaprjeđivanju knjižničarske struke, čije izlaženje financijski podupire Grad Varaždin.

Izvješće o radu Društva u posljednjih godinu dana iznijela je predsjednica KDVŽ-a Irena Gotal, inače voditeljica Biskupijske knjižnice Varaždin, dok je financijsku sliku Društva izložila blagajnica Janja Kelava, zaposlenica Gradske knjižnice i čitaonice „Metel Ožegović“ u Varaždinu. Proteklo izvještajno razdoblje pratile su brojne aktivnosti među kojima se ističu sudjelovanje članova KDVŽ-a na 16. danima specijalnih i visokoškolskih knjižnica u Lovranu, sudjelovanje na 43. skupštini Hrvatskog knjižničarskog društva u Opatiji, studijski boravak u Granadi članice Ljiljane Hajdin, zaposlenice Knjižnice Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu, izdavanje 4. broja Konteksta, časopisa KDVŽ-a koji se bavi stručnim temama iz područja knjižničarstva,ali i stalni rad na unapređenju knjižničarstva u Varaždinskoj županiji.

- Ove godine Društvo planira izdati i jubilarni, 5. broj svoga časopisa. Dodajmo da je časopis Kontekst od ove godine vidljiviji i pristupačniji korisnicima zahvaljujući Pointu d.o.o. koji ga je učinio dijelom Metelwin digitalne knjižnice - napomenula je Irena Gotal, predsjednica KDVŽ-a.

Knjižničarsko društvo Varaždinske županije broji 42 člana, a djeluje s ciljem okupljanja stručnih knjižničnih djelatnika na različitim aktivnostima vezanim uz razvoj, zaštitu i promicanje knjižničarske struke na području Varaždinske županije.

 knjiznicari_varazdin_2.jpg