Izložba malih životinja u Ivancu: Uzgoj malih životinja nije biznis, već priča koja krijepi dušu Foto: B. Težak

Izložba malih životinja u Ivancu: Uzgoj malih životinja nije biznis, već priča koja krijepi dušu

VV / Lj. Risek | 20.1.2018. u 10:49h | Objavljeno u Društvo

Gotovo 400 malih životinja, među kojima 217 golubova svih vrsta, sedamdesetak primjeraka peradi, šezdesetak egzotičnih ptica i dvadesetak kunića kao i dobar broj zamoraca i nekoliko egzota koje su privlačile interes brojnih posjetitelja - solidna je bilanca 33. međudruštvene izložbe malih životinja koja je u organizaciji ivanečkog Društva uzgajatelja malih životinja Fauna održana u sportskoj dvorani Osnovne škole Ivanec.

ivanec-izlozba4-male_zivotinje-070118.jpg

Budući da se pridružilo i 40-ak izlagača iz pet hrvatskih županija i Slovenije, izložba je dobila karakter međužupanijske i međunarodne. Fauna ima razloga za zadovoljstvo ovogodišnjom izložbom i to ne samo zbog povratka slovenskih izlagača (koji lani nisu mogli doći zbog ptičje gripe), već i zbog odličnog posjeta. Potvrđuje to i podatak da je u dva dana izložbu obišlo više od tisuću posjetitelja.

- Proteklih godina zbog raznih je razloga, a ponajviše zbog ekonomske krize, bolesti životinja (ptičja gripa) i smjene generacija došlo do osipanja našeg članstva. Razmišljamo o tome kako u društvo privući mlađe ljude, kako ih zainteresirati za nešto tako lijepo kao što je uzgoj pojedinih vrsta ptica, golubova, kunića i drugih vrsta. No, nije sve tako crno jer ima i uzgajivača koji nisu javno eksponirani i uzgojem se bave za svoju „dušu“. Upravo takve bismo htjeli privući u naše društvo, a dakako, i mlade. Za njih već dogovaramo tzv. pokazne izložbe, kako bismo ih animirali i potaknuli na uzgoj pojedinih vrsta – otkriva nam novi predsjednik Faune Dražen Ferenec, inače dugogodišnji uzgajivač egzotičnih ptica.

Da to nije nemoguća zadaća, svojim primjerom svjedoči uzgajivač Nenad Kolarek, iz „garde“ mlađih članova, koji se bavi uzgojem sivih belgijskih orijaških kunića. Uzgajivači simpatično opisuju kako svoje favorite odabiru i pripremaju za izlazak pred suce koji strogo ocjenjuju životinju po nizu kriterija – duljini i širini, po podlozi dlake, njenoj boji i gustoći, po držanju, duljini ušiju...

ivanec-izlozba7-male_zivotinje-070118.jpg

I svi tvrde isto - uzgoj malih životinja nije biznis već „priča“ koja zna biti prilično skupa. Pa iako na kraju svake sezone kažu da će odustati, upravo je ljubav prema životinjama, koja im razgaljuje dušu i puni „baterije“, razlog zbog kojeg se na početku svake uzgojne godine predomisle i – krenu iznova.

Tajnik udruge Boris Dukarić, veteran u uzgoju belgijskih orijaških kunića i jedan od osnivača Faune koji godinama vrijedno skrbi o društvu, istaknuo je da su članovi sami uredili nove prostore koje su na raspolaganje dobili od tvrtke Jedinstvo. Jednako tako, da su uložili i mnogo truda u postav izložbe koji je i fizički bio naporan.

ivanec-izlozba1-male_zivotinje-070118.jpg

Egzotične životinje i ove su godine bile mamac za posjetitelje. I dok su se neki fotografirali s afričkim i burmanskim pitonom oko vrata, drugi su ipak preferirali sigurniji pogled preko stakla terarija na velikog leguana koji je stoički, mrtav hladan (ni da trepne!), podnosio interes brojne publike. Posve suprotno od gladnih vijetnamskih praščića, žustre bradate agame i živahnih zamoraca čiji je neodoljiv šarm privlačio klince.

Ukratko, odlično izložbom Fauna je potvrdila renome udruge koja zna kako po najvišim organizacijskim i higijenskim standardima organizirati izložbu ovakve vrste, a ujedno je velikom broju posjetitelja prikazala svu ljepotu i vrijednost uzgoja te djeci uputila vrijednu pedagošku poruku. Glavni pokrovitelj izložbe bio je Grad Ivanec, uz tvrtku Jedinstvo Kartonaža, dok je supokrovitelj bila Turistička zajednica grada Ivanca.

ivanec-izlozba9-male_zivotinje-070118.jpg