Nadamo se naznakama toplijih, proljetnih dana Foto: ilustracija / Pixabay

Iz pučke riznice: Kakvo vrijeme svetih četrdeset mučenika daje, tako četrdeset dana traje!

Tibor Martan | 10.3.2018. u 12:15h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Pretkazivanje vremenskih prilika pomoću procjene vremenskih prilika pojedinih dana i njihova projekcija na druge dane ili duži vremenski period u godini česta je pojava u tradicijskoj kulturi.

Za mjesec ožujak oduvijek se smatralo da je spoj proljeća i zime. Važan blagdan u pučkoj meteorologiji, po kojem se nekad predviđalo vremenske prilike u ožujku i jednom dijelu travnja, je blagdan Četrdesetorice svetih mučenika koji se slavi 10. ožujka. U Podrutama kod Novog Marofa zabilježena je narodna izreka o tom blagdanu: "Kakvo vrijeme svetih četrdeset mučenika daje, tako četrdeset dana traje!"

Prema narodnom vjerovanju naznaka toplijih dana trebao je biti izlazak gmazova na blagdan Svetog Grgura, tj. Grgurevo, koji se nekada slavio 12. ožujka. Govorilo se da Grgur "vun pušča žabe i kače". Glasanje žabe na Grgurevo bio je predznak dobre poljoprivredne godine. Također se vjerovalo se da će osobe koje su žabu na Grgurevo čule natašte imati problema s bolestima probavnog sustava. Govorilo se: "Žaba te vkanila, čreva te buju bolela!"