Iron-Age-Danube: EU projekt u kojem sudjeluje i Jalžabet finalist izbora za nagradu RegioStars 2018 Foto: VV arhiva

Iron-Age-Danube: EU projekt u kojem sudjeluje i Jalžabet finalist izbora za nagradu RegioStars 2018

Varaždinske vijesti | 8.7.2018. u 07:59h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

U siječnju 2017. godine započeo je arheološki projekt "Monumentalni krajolici starijeg željeznog doba na prostoru Podunavlja" (Iron-Age-Danube) u kojem sudjeluje i Jalžabet, a projekt je sada u finalu izbora za nagradu RegioStars 2018.

EU projekt s 20 projektnih partnera iz pet zemalja, koji je sufinanciran u sklopu programa Europske unije, Interreg Program transnacionalne suradnje Dunav 2014.-2020. (s udjelom financiranja iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 2.169.200,00 eura (85% ukupnog volumena projekta od oko 2.552.000,00 eura), jedan je od najinovativnijih europskih projekata Europe, što je potvrdio i sam ulazak projekta u finale RegioStars 2018, natjecanja na razini cijele Europske unije. Projekt je započeo 1. siječnja 2017. i završit će u lipnju 2019.

Do lipnja 2019. godine jedanaest partnera iz projekta i devet strateških pridruženih partnera iz pet zemalja (Hrvatska, Austrija, Slovačka, Slovenija i Mađarska) koriste moderne tehnologije za istraživanje bogate arheološke baštine starijeg željeznog doba (halštatsko razdoblje) kako bi stvorili novi i uzbudljiv turistički proizvod Dunavske regije i istodobno izgradili široku međunarodnu mrežu za njegovu zaštitu.

Aktivnosti projekta kreću se od razvoja međunarodne strategije za transregionalnu zaštitu i održivu uporabu arheoloških krajolika, arheološkog terenskog istraživanja s najsuvremenijom tehničkom opremom na nove digitalne i analogne proizvode za turiste u odabranim mikro-regijama Großklein (AT), Strettweg (AT), Százhalombatta (HU), Sütto (HU), Sopron (HU), Jalžabet (CRO), Kaptol (CRO), Poštela (SI) i Dolenjske Toplice (SI).

Nagrade RegioStars Europska komisija dodjeljuje najinspirativnijim i najinovativnijim regionalnim projektima financiranima iz Kohezijske politike Europske unije. Nagradu će dodijeliti povjerenica Europske unije za regionalnu politiku Corina Creţu i predsjednik žirija RegioStars nagrade, zastupnik u Europskom parlamentu Lambert van Nistelrooij i Kerstin Westphal. Žiri od petnaest članova odabrao je 21 finalista u pet kategorija od 102 prijavljena projekta iz cijele Europe.

Projekt Iron-Age-Danube jedan je od pet finalista u kategoriji Ulaganje u kulturno naslijeđe. Finalisti su uključeni u promotivnu kampanju diljem Europe. Pobjednici se određuju javnim glasanjem na razini cijele Europe koje je otvoreno od 3. srpnja, a pobjednici iz svake kategorije bit će proglašeni 9. listopada na Europskom tjednu regija u Bruxellesu. Glasovati za projekt moguće je na internetskoj stranici RegioStars.

RegioStarsFinalist_2018.jpg