Interaktivna predstava "Neshvaćeni i zanemareni" u varaždinskom kazalištu Foto: VV arhiva

Interaktivna predstava "Neshvaćeni i zanemareni" u varaždinskom kazalištu

Varaždinske vijesti | 28.5.2019. u 22:23h | Objavljeno u Društvo

Hrvatski savez gluhoslijepih osoba Dodir i Dramski studio Dodir(i) organiziraju varaždinsku premijeru interaktivne predstave "Neshvaćeni i zanemareni", koja će se održati u Velikoj koncertnoj dvorani HNK Varaždin, u srijedu 29. svibnja u 17 sati.

Predstava je nastala u organizaciji Dramskog studija Dodir(i), koji okuplja gluhoslijepe osobe iz lokalnih udruga cijele Hrvatske, okupljenih pod krovnom organizacijom - Hrvatskim savezom gluhoslijepih osoba Dodir, koji ove godine obilježava 25 godina djelovanja u borbi protiv socijalne deprivacije gluhoslijepih osoba.

Svi akteri ove predstave pripadnici su specifične jezično-kulturne manjine gluhoslijepih i gluhih osoba koji publici prenose vlastitu percepciju svijeta u kojem žive putem dodira, a istovremeno pokušati približiti svoju svakodnevnicu široj javnosti.

- Kad gledamo svijet oko sebe, netko ga vidi jasno kao malenu točkicu, netko kao da gledate kroz šnitu ementalera, nekome slika skače gore - dolje, netko ga vidi mutno, a netko ne vidi ništa... Kad govorimo o slušanju, netko ne čuje baš ništa, netko razaznaje zvukove... ali nitko, nitko ne može razumijeti govor iz okoline. I zato je naša komunikacija različita - netko koristi glasan govor na uho, netko pisanje na dlanu ili pak znakovni jezik, a velika većina gluhoslijepih koristi taktilni znakovni jezik. Eto, to nas čini drugačijima - jesmo gluhoslijepi, ali svatko je gluhoslijep na svoj način - objašnjava autorica i redateljica predstave Elizabeta Tarczay, također gluhoslijepa osoba.

Predstava "Neshvaćeni i zanemareni" jedinstvena je prilika u kojoj će publika moći iskusiti različite mogućnosti komuniciranja, doživjeti i osjetiti kako je to biti drugačiji, biti neshvaćen i zanemaren. Predstava je realizirana u sklopu projekta "Kultura bez granica i prepreka za gluhoslijepe osobe sa 54+" koji financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.