HOBI ILI OVISNOST Pomoć potražite kad video-igra postane važnija od svega Foto: ilustracija

HOBI ILI OVISNOST Pomoć potražite kad video-igra postane važnija od svega

| 18.3.2019. u 17:22h | Objavljeno u Društvo

Gotovo da nema osobe koja barem jednom nije zaigrala neku igru na računalu, konzoli ili mobitelu. Nekome je to hobi, nekome način opuštanja nakon predavanja ili posla, netko igra svakodnevno, a uz sve snažniju industriju video-igara (gamersku industriju), tu je i e-sport s profesionalnim igračima video igara.

Snažno je stoga odjeknulo kada je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) prošle godine u međunarodnu klasifikaciju bolesti uvrstila poremećaj igranja videoigara (gaming disorder), kao jedan od oblika ovisnosti. Zabrinuti roditelji pitaju se je li njihovo dijete ovisnik o video-igrama, a “gamerska” zajednica upozorava da se ekstremni slučajevi ne smiju preslikavati na “gamere” općenito.

Nisu svi igrači - gameri

- O tome koliko su video-igre korisne ili štetne raspravljalo se godinama prije nego što je WHO ovisnost o video igrama proglasila poremećajem. I sada postoje prijepori oko ove klasifikacije, kao i oko dijagnostičkih kriterija u kojem trenutku gaming postaje ovisnost, a do kad je to društveno prihvatljiv način razbibrige - istaknula je Valentina Novak sa Sveučilišta Sjever na predavanju “Gaming - sport ili poremećaj?”, održanom u sklopu konferencije Psihošpancir u Varaždinu, te upozorila na razlikovanje pojmova “igrač” i “gamer”, pri čemu treba spomenuti da se i unutar same gamerske zajednice pojam “gamer” različito definira.

Tko su gameri, kako igre utječu na ponašanje, koji simptomi ukazuju na ovisnost - pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...