Grad Lepoglava dobio prestižan status "Grad - Prijatelj djece" Foto: Grad Lepoglava

Grad Lepoglava dobio prestižan status "Grad - Prijatelj djece"

Varaždinske vijesti | 23.11.2017. u 15:59h | Objavljeno u Društvo

Grad Lepoglava od sada nosi poseban, prestižan status "Grad Lepoglava – Prijatelj djece". Zaključak je to Središnjeg koordinacijskog odbora akcije "Gradovi i općine – prijatelji djece" koji čine predstavnici Saveza društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju, Ureda UNICEF-a, Udruge gradova, Udruge općina i koordinatora iz gradova i općina.

Nakon više od godinu i pol dana rada na stjecanju uvjeta za kandidaturu za status "Grad - Prijatelj djece", Grad Lepoglava taj je status i dobio. Titula je svečano uručena u utorak, 21. studenoga u zagrebačkoj Starogradskoj vijećnici u sklopu godišnjeg Savjetovanja gradova i općina prijatelja djece. Priznanje su gradonačelniku Marijanu Škvariću uručili prof. dr. sc. Aida Salihagić Kadić, predsjednica Središnjeg koordinacijskog odbora akcije "Gradovi i općine – prijatelji djece", ujedno i predsjednica Saveza Društava Naša djeca Hrvatske te prof. dr. sc. Josip Grgurić, član Središnjeg koordinacijskog odbora Akcije i voditelj Radne skupine za reviziju metodologije akcije.

Uz gradonačelnika, svečanosti povodom proglašenja novih gradova i općina koje su ponijele ovaj status prisustvovali su učenici trećeg razreda lepoglavske Osnovne škole "Ante Starčević" kao i njezin ravnatelj Ratko Tomić, ravnateljice kameničke i višnjičke osnovne škole Mirjana Posavec i Martina Vusić te ispred Koordinacijskog odbora akcije "Grad Lepoglava – Prijatelj djece" Maja Poje.

Kako stoji u izvješću Središnjeg koordinacijskog odbora akcije "Gradovi i općine – prijatelji djece", ovaj vrijedan i prestižan status Lepoglavi je dodijeljen zbog aktivnosti na ostvarivanju prava i potreba djece priznatih u Konvenciji UN-a o pravima djeteta, za postignutu uzornu skrb u svim područjima života djece, za osmišljeno ostvarivanje aktivnosti djece i za djecu te za učinke koji unapređuju i uljepšavaju život djece.

- Grad Lepoglava ostvario je vidljiv napredak u kapitalnim ulaganjima u 2017. što se tiče objekata za djecu, ali i povećanom iznosu namjenski usmjerenom prema djeci. Grad Lepoglava podržava i pomaže Udruge koje imaju programe s djecom. Grad raspolaže sa sustavom potpore za darovite učenike i njihove mentore – stoji u skraćenom izvješću Središnjeg koordinacijskog odbora akcije "Gradovi i općine – prijatelji djece".

Ovaj počasni naziv smatra se najvišim javnim društvenim priznanjem svima koji su u Gradu Lepoglavi zaslužni za ostvarivanje prava, potreba, aktivnosti te unapređenja i uljepšavanja života djece u Lepoglavi. Dobivanjem statusa, Grad Lepoglava te sve partnerske organizacije, institucije i udruge koje rade s djecom ne prestaju sa svojim vrijednim aktivnostima već se obvezuju usavršavati svoje programe za djecu u gradu što će se svake godine morati ponovno dokazivati.

- Tijekom proteklih godinu i pol dana imali smo zadatak poticati sve sudionike u gradu da udruženo i koordinirano rade i čine što najviše mogu za dobrobit djece te da sve to adekvatno analiziramo i evidentiramo. Ovakvi programi za djecu osnažuju lokalne i regionalne zajednice da rade u najboljem interesu djece te djeca imaju mogućnost razvijati svoje potencijale. Uspjeli smo napraviti puno toga, a moram priznati da smo puno naučili, da smo se povezali, pomalo griješili i greške ispravljali u hodu i napravili dovoljno za stjecanje statusa Grad prijatelj djece. Svjesni smo da je ovo samo početak puta za još pozitivnije i kvalitetnije promjene u korist djece, poboljšanje komunikacije između odraslih i djece te zaštiti djece i ostvarivanju njihovih prava i potreba – kazao je gradonačelnik Škvarić i najavio nove aktivnosti koje će Grad pokrenuti za djecu, a koje su sama djeca predložila u provedenom istraživanju u sklopu dobivanja ovog prestižnog statusa.

U svečanom dijelu Savjetovanja podijeljene su Povelje i Pohvale gradovima i općinama za najuspješnije Naj-akcije u 2017. godini. Naj-akcije su projekti osmišljeni, organizirani i provedeni od strane djece, usmjereni na poboljšanje života djece u lokalnoj zajednici. Ove godine prijavljeno je nekoliko naj-akcije iz brojnih gradova i općina, a Povelju za uzorno provedenu i originalnu akciju za djecu dobio Dječji vrtić Lepoglava za akciju "Lepoglavska čipka".

S obzirom na predstojeću proslavu Dana grada Lepoglave, ovo je zasigurno jedna od najljepših rođendanskih čestitki Lepoglavi za njezin rođendan.

lepoglava_grad_prijatelj_djece_2.jpg