Godišnje u OB Varaždin 550 pacijenata oboljelih od tumora probavnog trakta

V.V. | 26.4.2017. u 12:22h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

U cilju nastavka daljnjeg stručnog usavršavanja liječnika varaždinske Opće bolnice, ali i dijeljenja svojih iskustva i znanja s drugim kolegama iz cijele zemlje u organizaciji Opće bolnice Varaždin, u utorak je održan simpozij multidisciplinarnog tima za tumore probavnog trakta OB Varaždin.

Riječ je o najnovijim saznanjima i načinima liječenja spomenute bolesti o čemu je na simpoziju govorio dr. Željko Vojnović, voditelj Odjela za hematologiju, onkologiju i kliničku imunologiju, kroz temu „Čimbenici odluka u multidisciplinarnom liječenju” odnosno kroz izlaganje o esencijalnoj ulozi multidisciplinarnog tima u multimodalnom liječenju.

– Posljednjih petnaestak godina svjedoci smo izuzetnog napretka u mogućnosti liječenja zloćudnih bolesti. U odabiru najboljeg pristupa u liječenju odluka se donosi unutar multidisciplinarnog tima. U Općoj bolnici Varaždin, vođeni navedenim pristupom, 2004. smo formirali multidisciplinarni tim za tumore probavnog trakta, koji je tada bio i prvi na državnoj razini. Već trinaest godina tim se sastaje jednom tjedno kako bi donio odluku o načinu najboljeg liječenja za svakog bolesnika koji je obolio od raka, a liječi se u našoj bolnici – istaknuo je dr. Vojnović dodavši da tim čine patolog, radiolog, gastroenterolog, abdominalni kirurg, radioterapijski onkolog i internistički onkolog. Kako u varaždinskoj bolnici nema radioterapijskog liječenja, u odluke tima i liječenje uključeni su radioterapijski onkolozi Klinike za tumore KBC „Sestre milosrdnice“ u Zagrebu.

Osim dr. Vojnovića o bolesti te novostima u liječenju govorili su i dr. Bojan Mariani, Andrej Pal, Andrina Kopjar te Renata Kelemenić-Dražin. O specifičnostima kirurškog liječenja bolesnika u multimodalnom tretmanu više je u drugom dijelu simpozija govorili prim. dr. sc. Ranko Stare, Krunoslav Hrženjak,dr.med. i Alen Pajtak,dr.med., također istaknuvši važnost multidisciplinarnog tima.

- Opća bolnica Varaždin je među prvima započela sa formiranjem onkološkog konzilija. Isti smo predstavili prije tri godine na kirurškom kongresu . Broj pacijenata oboljelih od tumora probavnog trakta koji se obrade u našem onkološkom konziliju je oko 550, a od toga ih se operacijski liječi oko 300. Rijetko koja ustanova u hrvatskoj odradi ovakav obim posla naglasio je dr. Stare koji je govorio i o multidisciplinarnom pristupu u liječenju tumora GI trakta, modernom pristupu liječenju te bolesti, a bilo je riječi i o radikalnoj tumorskoj kirurgiji gdje je Stare predstavio njene prednosti, ali i nedostatke.

Dr. Zoran Antončić, pročelnik Službe za interne bolesti i voditelj Odjela za gastroenterologiju, govorio je o pripremanju pacijenata za zahvate istaknuvši da su prva stepenica u timu.

– Nama dolaze pacijenti s određenim smetnjama, obrađujemo ih i na temelju toga tim odlučuje o modalitetu terapije – kazao je dr. Antončić.

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin dr. Nenad Kudelić ističe da je simpozij samo nastavak dugogodišnjeg razvoja multidisciplinarnog tima u liječenju.

– Iznimno je važno naglasiti da multidisciplinaran pristup pacijentu koji uključuje rad cijelog niza stručnjaka na jednom mjestu je od presudne važnosti za brzo i kvalitetno zbrinjavanje pacijenata s tumorima probavnog trakta izjavio je ravnatelj Opće bolnice Varaždin zaključivši da je to kod njih prepoznato, a simpozij je samo potvrda onoga što se u varaždinskoj bolnici svakodnevno radi.