FOTO: Više od 550 maškara na Ivonjskom fašinku pomirilo Trumpa i Kim Jong Una Foto: B. Težak / Grad Ivanec

FOTO: Više od 550 maškara na Ivonjskom fašinku pomirilo Trumpa i Kim Jong Una

Varaždinske vijesti | 7.2.2018. u 19:35h | Objavljeno u Društvo

Oko 550 maškara iz Međimurske, Krapinske i Varaždinske županije te iz Slovenije, kao i golema rijeka posjetitelja što je okupirala ivanečku špicu i okolne ulice, bilanca je Ivonjskog fašinka koji je na središnjem ivanečkom trgu održan u nedjelju, 4. veljače.

Nakon što je zamjenica gradonačelnika Lidija Kozina maškarama uručila pozamašan ključ gradske blagajne, karnevalsko veselje nastavljeno je uz sočne dosjetke voditelja Marijana Gotala – Cicana, poznatog ivanečkog vicmahera. Urnebesnu povorku što je uz buku, larmanje, zvonjavu, klepetanje i trubljenje prodefilirala ivanečkim ulicama, na špicu su uvele skupine Društva prijatelja narodnih običaja Maska, tradicionalnog organizatora ivanečkog karnevala, koja u Ivancu fašnička ludovanja organizira već gotovo 30 godina.

U fašniku je sudjelovala 21 maskirana skupina, među kojima i velike grupe kurenata iz slovenskog Podlehnika, Vidma i Leskovca (iz tog su mjesta na Fašinku sudjelovale dvije velike grupe) te iz Murskog Središća, Turčišća, Domašinca, Nedelišća, Lobora, Cestice, Petrijanca, Donje i Gornje Voće, Lepoglave, Štefanca, Mihovljana, Prigorca i drugih mjesta.

Dakako, u maškara milosti nema pa se pod maskama punom parom "brijalo" o svemu i svačemu, čak i o globalnoj političkoj situaciji koju su maskama Trumpa i Kim Jong Una te cijele ratne logistike sjajno karikirali Hopaci iz Gornje Voće.

Nakon što je brzinski osuđen kao simbol svega zla i lošeg, maškare su potom Princa fašnika zapalile (jadnoga su kurili i let lampom), a nakon toga urnebesnu zabavu nastavile u dvorani KTC-a u Ivancu, uz glazbu, ples, krafne te dobro iće i piće. Pokrovitelj Fašnika je Grad Ivanec, koji je i ove godine osigurao novčanu i logističku potporu ovoj manifestaciji. Suorganizaciju potpisuje Turistička zajednica grada Ivanca.

ivanec-fasnik-maskare_01.jpg

ivanec-fasnik-maskare_10.jpg

ivanec-fasnik-maskare_09.jpg

ivanec-fasnik-maskare_08.jpg

ivanec-fasnik-maskare_07.jpg

ivanec-fasnik-maskare_06.jpg

ivanec-fasnik-maskare_05.jpg

ivanec-fasnik-maskare_04.jpg

ivanec-fasnik-maskare_03.jpg

ivanec-fasnik-maskare_02.jpg