FOTO: Varaždinci uživali u autohtonim hrvatskim specijalitetima i delicijama Foto: Varaždinska županija

FOTO: Varaždinci uživali u autohtonim hrvatskim specijalitetima i delicijama

Varaždinske vijesti | 13.4.2019. u 16:41h | Objavljeno u Društvo

Danas je na Franjevačkom trgu i u atriju Županijske palače održana gastro manifestacija nacionalnog značaja - Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda, gdje su se predstavili domaći OPG-ovi, a građani su mogli uživati u specijalitetima i delicijama svih krajeva Republike Hrvatske.

Posjetitelji su posebno mogli uživati u Istarskom pršutu, Međimurskom mesu z tiblice, Poljičkom soparniku, Varaždinskom zelju, Baranjskom kulenu te mnogim drugim delicijama.

Obzirom da su organizatori ovogodišnje manifestacije bili Ministarstvo poljoprivrede, Istarska te Varaždinska županija koja je bila i domaćin manifestacije, prisutnima su se obratili i župan Varaždinske županije Radimir Čačić, župan Istarske županije Valter Flego te državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak.

- Ovo je najbolje što Hrvatska može ponuditi od autohtonih proizvoda. Nema toga puno, ukupno je to 22 proizvoda i s ponosom ističem da su ovdje i naša dva, a to je Varaždinsko zelje i Zagorski puran. Kao pionir su ovdje kolege iz Istre koji su prvi zaštitili svoj pršut. Cijeli niz naših proizvoda je u procesu zaštite. Tu je bučino ulje po čemu smo u Europi jedini iznad statističke greške. 5 posto proizvodnje bučinog ulja u Europi je Hrvatska, od toga 20 posto mi proizvodimo i najveći smo proizvođač. Svi smo tu i ima puno razloga da građani Varaždina osjete ovaj sajam. Drago mi je da smo domaćin ove manifestacije i po broju ljudi koji su došli se vidi se da je to jako dobro prihvaćeno – rekao je Čačić te zahvalio svim izlagačima.

I župan Flego iskazao je zadovoljstvo održanom manifestacijom.

- Hrvatska je među prvih 10 zemalja po broju zaštićenih proizvoda s oznakama EU kvalitete. To omogućuje našim poljoprivrednicima dostupnost tržištu, prodaju po većoj cijeni, a Ministarstvo omogućuje proces zaštite i pomoć u tom djelu. Nakon zaštite još 10-tak proizvoda, sljedeći zadatak je udružiti poljoprivredne proizvođače i OPG-ove kako bi koncentriranom ponudom i većim obujmom plasirali svoje proizvode na tržište. Ministarstvo je donijelo akcijski plan promoviranja domaćih proizvoda prema javnim institucijama. Slijedi nastup na tržištu kao poseban izazov za Ministarstvo – rekao je Flego.

- Nakon zaštite još 10-ak proizvoda, sljedeći zadatak je udružiti poljoprivredne proizvođače i OPG-ove kako bi koncentriranom ponudom i većim obujmom plasirali svoje proizvode na tržište. Ministarstvo je donijelo akcijski plan promoviranja domaćih proizvoda prema javnim institucijama. Slijedi nastup na tržištu kao poseban izazov za Ministarstvo – rekao je državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak.

Predsjedavajuća Turističke zajednice Natalija Martinčević je također izrazila zadovoljstvo ovom manifestacijom te je naglasila kako je posjećenost nadmašila sva očekivanja.

- Zahvaljujem svim izlagačima na odazivu, manifestacija je uspjela, veliki broj naših sugrađana se odazvao, podržao ovu hvalevrijednu akciju, domaći proizvođači su prodali nešto, promovirali svoje proizvode, a mi smo se opet pokazali kao odličan domaćin. To me veseli. Zahvala i čestitke svima, cilj je da promoviramo naše domaće proizvode jer je njihova kvaliteta zaista neupitna. Zahvaljujem i Dječjem vrtiću Bajka, Osnovnoj školi Vidovec, Udruzi Hajdina te Tamburaškom sastavu Lompuš što su upotpunili ovaj današnji program. Hvala i KUD-u Istra na dolasku – rekla je Martinčević.

Nakon službenog otvorenja, dužnosnici su obišli izlagače, a otvorenju su prisustvovali i direktor Turističke zajednice Miran Bojanić Morandini, pročelnik UO za poljoprivredu i ruralni razvoj dr.sc. Dragutin Vincek, načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović, zamjenici župana Tomislav Paljak i Robert Vugrin te mnogi drugi.