FOTO Špancirfest 2017: Čudesni svijet Luminarije stigao na Kapucinski trg Foto: Krešimir Đurić

FOTO Špancirfest 2017: Čudesni svijet Luminarije stigao na Kapucinski trg

Varaždinske vijesti | 18.8.2017. u 18:24h | Objavljeno u Društvo

Špancirfest je u svom 19. izdanju na Kapucinskom trgu u Varaždinu ugostio jednu od vizualno najatraktivnijih instalacija iz bogate kolekcije Architects of Air, nazvanu Miracoco. Miracoco je geometrijski osmišljen kao svojevrsni labirint s 12 manjih oko jedne velike središnje kupole, ukupne površine više od 1.000 četvornih metara, a na Kapucinskom trgu će biti postavljen i za posjetitelje otvoren od 19. do 26. kolovoza.

Luminaria su monumentalna, zračna zdanja, pravi mali gradovi, osmišljena da kreiraju inspirativna, smirujuća i nesvakidašnja iskustva istraživanja svjetla, prostora i boja uz poseban doživljaj izmijenjenih, filtriranih i naglašenih senzoričkih podražaja. Kreativni genij iza ovog projekta je Alan Parkinson, osnivač i dizajner Architects of Air, koji je razvivši posebnu tehnologiju, početkom devedesetih krenuo u kreiranje, proizvodnju te postavu ovih neobičnih instalacija.

Kao pioniri u svom području, Architects of Air su od 1992. do danas posjetili desetine gradova u 41 zemlji na pet kontinenata, a kroz čarobne zračne gradove prošlo je više od 3 milijuna posjetitelja. Sada će priliku da se pridruže tom broju dobiti i posjetitelji Špancirfesta.

Za uranjanje u svijet Luminarije - u kojem zvukovi, boje, oblici i svjetlost grade nesvakidašnji doživljaj, odmaknut od stvarnosti dovoljno da vas opusti, pročisti vam um i pruži vam nezaboravno sjećanje - naplaćivat će se ulaznice po cijeni od 15 kn po osobi, pri čemu djeca do 14 godina, u pratnji odraslih, imaju besplatan ulaz.

Instalacije, iako velike, imaju ograničeni kapacitet u jedinici vremena, tako da Miracoco u istom trenu može primiti 80-ak ljudi koji njegove tajne, u prosjeku, istražuju otprilike pola sata. Miracoco će se kontinuirano puniti, kako pojedini posjetitelji budu izlazili, što će omogućiti da u svijet Luminarije uđe veliki broj ljudi.