FOTO: Primalje u varaždinskom rodilištu obilježile svoj dan druženjem s trudnicama Foto: Krešimir Đurić

FOTO: Primalje u varaždinskom rodilištu obilježile svoj dan druženjem s trudnicama

| 3.5.2019. u 14:34h | Objavljeno u Društvo

Brojne buduće mame posjetile su danas varaždinsko rodilište kako bi se pobliže upoznale s Odjelom rađaonice i puerperija u Službi za ginekologiju i opstetriciju i porođajnim timom koji će uz njih biti u njihovom najvažnijem trenutku.

Dočekale su ih primalje, koje su ovim Danom otvorenih vrata ujedno obilježile Međunarodni dan primalja. Kroz opušteno druženje primalje su im prikazale svoj rad, odgovarale na brojna pitanja i provele ih rodilištem.

- Željele smo omogućiti ženama da doznaju tko su zapravo primalje, koja je njihova uloga i što ih očekuje tijekom i nakon poroda, da upoznaju osobe koje će se brinuti za njih i njihovo dijete u tim, njima najvažnijim, trenucima - istaknula je Janja Štrlek, prvostupnica primaljstva, zamjenica glavne primalje rađaone.

dan_primalja_rodiliste_varazdin_03.JPG

Naglasila je da se primalje konstantno educiraju kako bi ženama pružile što bolju skrb, a otkrila je i zašto se ona odlučila upravo za ovo plemenito zvanje.

- Postala sam primalja igrom slučaja. Prvo sam razmišljala o učiteljskom fakultetu, ali spoznajom da se tu rađa novi život i da je to posebna privilegija, shvatila sam da je ovo zvanje idealno za mene - rekla je, dodavši da u u Službi za ginekologiju i opstetriciju radi ukupno 29 primalja.

Među trudnicama koje su došle na Dan otvorenih vrata bila je i Ivana Vugrek iz Varaždina.

- Ovo mi je druga beba. Prvo dijete sam rodila pod općom anestezijom u Petrovoj u Zagrebu, a sada planiram roditi ovdje i zato sam došla upoznati primalje. Stvarno su divne i nadam se da će sve biti ok. Svi mi želimo normalni, vaginalni porod, ali bit će kako će majka priroda odlučiti. Veselim se što će primalje biti uz mene, sada puno više znam o svemu i nadam se da će biti bolje nego prvi put - ispričala je ova buduća mama.

A samo lijepe riječe za varaždinske primalje ima i Biljana Gojković iz Varaždina, koja je u rađaoni bila spremna za dolazak svog drugog djeteta.

dan_primalja_rodiliste_varazdin_12.JPG

- Bebica je ipak odlučila krenuti već danas, ali dobro se osjećam. Primalje nam puno pomažu i svojim savjetima i svojom prisutnošću. S njima je sve ovo puno lakše nego da same prolazimo kroz to. Imam puno povjerenje u njih i očekujem da će biti od velike pomoći sad kad krene - rekla je tik pred porod.

A sa svojim je bivšim kolegicama i budućim mamama Međunarodni dan primalja obilježila i nekadašnja glavna primalja varaždinskog rodilišta, sada u mirovini, te predsjednica varaždinske podružnice Hrvatske komore primalja Erika Spirić.

- Ovogodišnji Dan primalja obilježavamo pod sloganom "Primalje - zaštitnice žena". Naglasak smo stavili na zaštitu žena na svim nivoima, pa je tako tu primalja pozvana da štiti žene, djevojčice, majke u svakom segmentu trudnoće i poroda. Mislimo da trebamo biti puno više sa ženama, biti dobri sa ženama, još bolji nego što jesmo, jer žene to i zaslužuju - naglasila je Erika Spirić, koja je u rađaonici radila 42 godine.

- Iza mene je više od 15.000 poroda, no to su brojke koje ima svaka primalja s tolikim stažom. I dalje mi je drago doći ovamo, biti s kolegicama, ženama, biti dio ovog "movinga" - rekla je, a naglasila je i da se primalje stalno usavršavaju.

- Ovaj mjesec se održava i simpozij u Vukovaru, čija je tema "Primalja u zajednici", što je jako važno, jer primalja konačno treba dobiti sve one poslove koje joj po kompetenciji, po Zakonu o primaljstvu i Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i pripadaju, a to je zaštita i pružanje skrbi ženama na svim nivoima i u zajednici. Tu spada i onaj dio koji smo davno izgubili, a to je dio patronažne skrbi. Mislimo da je primalja najpozvanija i kao predavačica na trudničkim tečajevima, koja govori o porodu, što danas baš i nije tako, i ona koja promovira dojenje, ona koja njeguje babinjaču i novorođenče i koja će davati ženama savjete. Nažalost, iz Varaždina ne ide ni jedna primalja, jer je kod nas običaj da moraju prijaviti temu, a ove godine nijedna nije prijavila temu pa je bolnica ne šalje, iako je u drugim bolnicama običaj da se primalje, jednako kao i svi drugi zdravstveni djelatnici, šalju na edukacije, jer je i bolnici u interesu da ima što kvalitetniji i educiraniji kadar - napomenula je Spirić.

dan_primalja_rodiliste_varazdin_01.JPG

dan_primalja_rodiliste_varazdin_04.JPG

dan_primalja_rodiliste_varazdin_07.JPG

dan_primalja_rodiliste_varazdin_08.JPG

dan_primalja_rodiliste_varazdin_10.JPG