FOTO: Na Franjevačkom građanima liječnici mjerili krvni tlak, šećer, spirometriju Foto: Krešimir Đurić

FOTO: Na Franjevačkom građanima liječnici mjerili krvni tlak, šećer, spirometriju

J.Š./Varaždinske vijesti | 27.5.2018. u 07:26h | Objavljeno u Društvo

Povodom Svjetskog dana nepušenja Udruga oboljelih i liječenih od karcinoma pluća „Kaj sad?“ u suradnji sa Službom za plućne bolesti Klenovnik Opće bolnice Varaždin te Zavodom za javno zdravstvo Varaždinske županije jučer je na Franjevačkom trgu održala javnozdravstvenu akciju.

Naime, svim zainteresiranim građanima liječnici, medicinske sestre i tehničari mjerili su krvni tlak, šećer u krvi, odrediti indeks tjelesne mase te spirometriju – pretragu kojom se mjeri kapacitet pluća – s očitanjem svih nalaza i kratkim konzultacijama s liječnicima.

Inače, 31. svibnja obilježava se Svjetski dan nepušenja da bi se ukazalo na zdravstvene i ostale rizike povezane s uporabom duhana te promicale politike koje će učinkovito smanjiti konzumaciju duhana. Obilježavanje ovog dana potaknula je Svjetska zdravstvena organizacija 1987. godine.

Ovogodišnji je Svjetski dan nepušenja posvećen temi „Duhan i kardiovaskularne bolesti“ da bi se naglasio štetan utjecaj duhanskog dima na bolesti srca i drugih kardiovaskularnih bolesti, uključujući moždani udar, koji su kombinirani vodeći svjetski uzroci smrti.