FOTO: Motornim pilama u Salinovcu stvorili umjetnička djela i oduševili posjetitelje Foto: DŠR Salinovec

FOTO: Motornim pilama u Salinovcu stvorili umjetnička djela i oduševili posjetitelje

Varaždinske vijesti | 20.6.2017. u 14:21h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

U organizaciji Društva za športsku rekreaciju Salinovec te pod pokroviteljstvom Grada Ivanca i Šumarskog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu, 17. i 18. lipnja u parku stare škole Salinovec održan je 3. hrvatski festival kiparenja motornom pilom, koji je otvorio gradonačelnik grada Ivanca Milorad Batinić.

Svoje umijeće kiparenja motornom pilom prezentiralo je trinaest kipara, šest natjecatelja iz Hrvatske, pet iz Slovenije te dva iz Slovačke. Na festivalu su sudjelovali sljedeći kipari: Klemen Omejc iz Preddvora (Slovenija), Miro Rismondo i Robert Jenkole iz Smlednika (Slovenija), Matija Vavdi i Matija Cigljar iz Solčave (Slovenija), Pavol Hajduk i Miloš Bobák iz Michalová (Slovačka), Dražen Kuharović (Koprivnica), Franjo Butković i Zoran Sestrić (Sirač), Josip Tomaić (Krasno), Željko Ilić iz Klanjca te Dario Horbec iz Ivanca.

U dva dana trajanja festivala kiparenja motornom pilom mogla se vidjeti korisnost drveta u umjetničkom smislu, odnosno kako se običan komad drveta pretvara u umjetničko djelo. Mišljenje je svih posjetitelja i natjecatelja da takvoj umjetnosti treba posvetiti veću pažnju na području Republike Hrvatske. Sama ideja je potekla od ivanečkih kipara Darija Horbeca koji se kiparenjem na ovaj način bavi već dulji niz godina te je sudjelovao na sličnim manifestacijama u susjednim državama. On je predložio da se jedan takav veći festival organizira i na našim prostorima.

Natjecanje u "speedcarvingu" (brza izrada skulptura 60 minuta) bila je izrazito atraktivna disciplina na kojoj je nakon licitacije najboljim proglašen Pavol Hajduk. Budući da je festival bio natjecateljskog karaktera, stručni žiri za dodjelu nagrada je bio u sastavu akademski grafičar Josip Baće, akademski kipar Valdimir Gašparić te akademski kipar Krešimir Rod.

Nakon detaljnog pregleda svih skulptura, član stručnog žirija Valdimir Gašparić je proglasio najbolje skulpture. Prvo mjesto osvojila je skulptura "Čipka" kipara Mira Rismonda, drugo mjesto skulptura tetrijeba kipara Josipa Tomaića, a treće mjesto skulptura žabca kipara Pavola Hajduka. Ove godine dodijeljena je i nagrada publike, koju je sa 110 glasova posjetitelja dobila skulptura formule kipara Dražena Kuharovića.

Za dašak tradicije zaduženi su bili mali i veliki članovi KUD-a Salinovec koji su predstavili tradicionalne plesove i nošnju svog kraja. Organizatori procjenjuju da je kroz dva dana festival posjetilo oko tisuću ljudi, a pretpostavka je da će ih svake godine biti sve više.

- Ako ste ga kojim slučajem ipak propustili, to možete lako popraviti sljedeće godine, jer će festival postati dio tradicije Salinovca - poručili su organizatori.