FOTO I tvrtka Čistoća se uključila u Advent u Varaždinu

Varaždinske vijesti | 5.12.2018. u 14:17h | Objavljeno u Društvo

Trgovačko društvo Čistoća d.o.o., davatelj javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na području Grada Varaždina, Grada Varaždinskih Toplica te 13 općina u Varaždinskoj županiji, i ove se godine predstavlja Varaždincima i gostima u gradu na manifestaciji „Advent u Varaždinu“, u informativnoj kućici u Gajevoj ulici.

Direktor Čistoće Davor Skroza ističe da je namjera građane upoznati s načinom i važnošću razvrstavanja otpada, a obzirom da se i na prošlogodišnjem Adventu ovakav način komunikacije s građanima pokazao dobrim to je ponovo primijenjeno, no ovaj puta i s partnerima.

advent_8.jpg

Jedan od partnera Čistoće na ovogodišnjem Adventu je Socijalna zadruga Humana nova s kojom će Čistoća od iduće godine započeti rješavati problem zbrinjavanja otpadnog tekstila za ovaj dio sjeverozapadne Hrvatske. Razvrstavanjem sakupljenog otpadnog tekstila izdvojit će se tekstil namijenjen za ponovnu uporabu koji bi se uz eventualne popravke u Humani nova prodavao u second-hand shopovima, od jednog dijela bi se mogli izrađivati novi predmeti od tekstila, a preostali dio bi se predavao kao sirovina u Regeneraciju Zabok.

Drugi partner je Udruga Sklonište dobrote iz Čakovca koja se već godinama brine o napuštenim mačkama kako na području Međimurske tako i na području naše županije. Kako Čistoća već dvije godine skrbi za 17 napuštenih, pa i ozlijeđenih mačaka te tri napuštena psa uspostavila se suradnja po ovom problemu. Broj mačaka se stalno mijenja, neke se uspiju udomiti, a neke nove pristignu. Tijekom ove dvije godine te životinje su nam se uvukle u srca, ali i u naše prostorije. Što reći za ljude koji ovako divna i mazna bića koje su nazivali svojim „kućnim ljubimcima i prijateljima“ zauvijek ostave tamo pokraj Drave… isto kao i smeće. Iako im je lijepo kod nas, željeli bismo im pronaći stalni i topli dom i omogućiti im da usreće nekoga kao što su i nas. Informacije za udomljavanje mačića građani mogu dobiti na našoj info kućici u Gajevoj ulici.

advent_2.jpg

Prvog dana manifestacije „Advent u Varaždinu“ informativni prostor Čistoće u Gajevoj ulici posjetio je i zamjenik varaždinskog gradonačelnika Zlatan Avar koji je komentirao aktualnu situaciju s razvrstavanjem otpada nakon što se počela primjenjivati nova Odluka o načinu pružanja javnih usluga prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na području Grada Varaždina.

- Cilj je smanjiti otpad u crnoj kanti tj. miješani komunalni otpad, na najmanju moguću mjeru. Imali smo inspekcijski nadzor radi kontrole provedbe Uredbe koji je pokazao da Grad Varaždin u potpunosti primjenjuje i Zakon i Uredbu u svim odredbama. Ako se nastavi dosadašnji trend smanjivanja količina miješanog komunalnog otpada Grad Varaždin će u zakonskim rokovima postići definirane ciljeve u gospodarenju otpadom. Postizanje tih ciljeva nije moguće bez dodatnih troškova i to je ono što je već bilo rečeno – ljudi će se morati priviknuti na nova pravila u zaštiti okoliša koja košta. Mi smo, naravno, analizirali efekte ovih prvih mjeseci i dali smo prijedlog za promjenu postojeće Odluke kojim bi za višestambene zgrade umanjili račune za oko 17 kuna. Građani u savjetovanju mogu dati prijedloge i primjedbe, ali moramo imati na umu da se građanima ne smije smanjiti dosadašnji standard i kvaliteta usluge, treba raditi na podizanju kvalitete. Koristim priliku da najavim da Grad ide s izgradnjom podzemnih kontejnera u POS naselju, a bit će ih iduće godine još po gradu. S cijenom ćemo se i dalje „boriti“ kako bi bila što pristupačnija građanima - rekao je Avar.

advent_3.jpg

advent_7.jpg

advent_4.jpg

Označeno u